Ukrajinci tvrde: "Rusi su zamalo uhvatili Zelenskog u prvoj noći invazije"

3
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci tvrde: "Rusi su zamalo uhvatili Zelenskog u prvoj noći invazije"
Foto: Facebook / Volodimir Zelenski / Volodomir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi kako su ruske snage bile blizu da ga zarobe ili ubiju u ranim satima invazije.

Zelenski je nadaleko hvaljen zbog svog odgovora na invaziju u 65 dana otkako su prve ruske trupe ušle u Ukrajinu. Obraćao se američkom Kongresu, Svjetskoj banci i na dodjeli nagrada Grammy; Boris Johnson je među istaknutim osobama željnim da ih se vidi u njegovom društvu.

No, njegovo vrijeme kao čelnika zemlje na udaru daleko moćnijeg susjeda moglo završiti u roku od nekoliko sati od početka invazije, prema intervjuima u magazinu Time, piše Guardian.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

U razgovoru s novinarom Simonom Shusterom, koji je proveo dvije sedmice u predsjedničkom kompleksu u Kijevu, Zelenski je opisao kako su se ruske trupe približile njemu i njegovoj obitelji dok su pokušavale zauzeti vladinu četvrt glavnog grada prvog dana sukoba.

Dok su mnoga njegova sjećanja na tih prvih nekoliko sati "u fragmentima", Zelenski je rekao da se sjećanje na 24. februar ističe.

Nakon što je granatiranje počelo, on i njegova supruga Olena Zelenska otišli su reći svojoj kćeri (17) i sinu (9) da se pripreme za bijeg iz kuće. "Probudili smo ih", rekao je Zelenski. "Bilo je glasno. Čuli smo granate."

Ukrajinska vojska rekla je Zelenskom da su ruski specijalci skočili padobranom u Kijev kako bi ubili ili zarobili njega i njegovu obitelj.

"Prije te večeri takve smo stvari ikada vidjeli samo u filmovima", rekao je za časopis Andriy Yermak, njegov šef osoblja.

Pucnjava je počela oko vladine četvrti kada je pala noć prvog dana rata. "Stražari unutar kompleksa ugasili su svjetla i donijeli pancire i jurišne puške za Zelenskog i desetak njegovih pomoćnika."

Jedan od rijetkih dužnosnika koji je znao koristiti oružje bio je Oleksij Arestovič, veteran ukrajinske vojne obavještajne službe. "Bila je to apsolutna ludnica", rekao je Arestović, također za Time. "Automatske puške za sve."

Kako se otkriva, ruske trupe dva su puta pokušale upasti u kompleks dok je obitelj Zelenskog još bila unutra.

Sljedeće noći, nakon što je odbio ponude sigurnijeg okruženja – uključujući evakuaciju američkih i britanskih snaga koja bi mu omogućila da uspostavi vladu u egzilu – Zelenski je izašao u dvorište kako bi snimio sada već poznatu videoporuku na svoj telefon.

U tom trenutku Zelenski je rekao da je uistinu postao svjestan svoje uloge u ratu. "Razumijete da oni gledaju", rekao je. "Ti si simbol. Morate se ponašati onako kako se mora ponašati šef države."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije