Slučaj "Vranj": Iz Goražda oštre kritike nadležnim pravosudnim institucijama

1
Fena
Slučaj "Vranj": Iz Goražda oštre kritike nadležnim pravosudnim institucijama
FOTO: Fena / Detalj s konferencije za medije u Goraždu organizirane povodom hapšenja Edina Vranja u Srbiji

Predstavnici izvršne vlasti Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražde, skupštinske i komisije za boračka pitanja Gradskog vijeća te Koordinacije boračkih udruženja i Fondacije „Istina za Goražde“ oštro su protestvovali zbog hapšenja Edina Vranja.

Sa zajedničke pres-konferencije održane u ponedjeljak zatražili su hitno poduzimanje mjera od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a konkretni zahtjevi su upućeni i drugim pravosudnim instancama u Bosni i Hercegovini.

Uz osudu hapšenja Edina Vranja, sa pres-konferencije upućen je oštar protest nadležnim pravosudnim organima zbog neprocesurianja ratnih zločina koje su na području Goražda u periodu 1992. – 1995. počinile srpske snage, a od VSTV-a BiH je zatraženo hitno poduzimanje mjera protiv odgovornih, jer, kako je istaknuto, takav rad dodatno ubija žrtve i časne učesnike odbrane.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Od Sudova u našoj zemlji je zatraženo da prihvate isključivo optužnice zasnovane na proceduri u skladu s važećim zakonima u Bosni i Hercegovini.

"Od meritornih institucija BiH zahtijevamo poduzimanje mjera za obezbjeđenje bar istog tretmana pripadnika Armije RBiH i drugih komponenti koje su branile BiH od agresije, kao što je tretman pripadnika jedinica i snaga koje su uništavale BiH, posebno u pogledu mogućnosti bježanja od sudskih postupaka u susjedne zemlje Srbiju i Hrvatsku. Po ovom pitanju tražimo poduzimanje konkretnih mjera za njihovu ekstradiciju i suđenje u BiH", poručeno je sa pres-konferencije.

Naglašeno je da se na primjeru Goražda najjasnije vidi rad i djelovanje Tužilaštva u BiH koje, kako je ocijenjeno, procesuira manje složene predmete, vrši fragmetaciju predmeta radi ispunjavanja normi, istražuje i procesuira isključivo Bošnjake mijenjajući suštinu i karakter ratnih dejstava na ovom području.

"Pozivamo nadležna tužilaštva da konačno počnu raditi svoj posao na način da se istina i pravda ne obesmišljavaju. Skupština i Vlada BPK Goražde su u više navrata upućivale dopise nadležnim institucijama i Tužilaštvu BiH da hitno poduzmu mjere kako bi se dosljedno provodila Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, prvenstveno na području regije Goražde i u cijeloj državi BiH", istaknuto je.

Od tužilaštava u BiH zatraženo je da uvažavaju isključivo pravne osnove za pokretanje istražnih radnji i postupaka u daljoj implementaciji Strategije i da u potpunosti odbace, kako je navedeno, politički ili na drugi način inicirane, odnosno naređene radnje i aktivnosti.

"Od sudova i Tužilaštva BiH zahtijevamo zaštitu časnih i čestitih autoriteta, visokomoralnih učesnika u odbrani BiH od prljavih i podlih blaćenja, laganja o njihovom učešću u zločinima, koja se često provode s ciljem uništenja vrijednosti i autoriteta pojedinaca, što za posljedicu često ima narušavanje njihovog zdravstvenog stanja i preranu smrt.

Kod građana Goražda koji su preživjeli strahote rata opravdano se javlja osjećaj da je na sceni pokušaj izjednačavanja žrtve i zločinca", istaknuto je na pres konferenciji.

Građanima Goražda upućen je i poziv na mirno okupljanje u petak u 14 sati sa kojeg će iz grada heroja, kako je rečeno, takođe biti poslana jasna poruka.

Ukoliko se institucije ogluše o zahtjeve nisu isključeni ni protesti u Sarajevu ispred Suda i Tužilaštva BiH, rečeno je na kraju pres-konferencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije