Slučaj u BiH: Biznismen mora srušiti dio zgrade - bez dozvole gradio na tuđoj zemlji

8
Radiosarajevo.ba
Slučaj u BiH: Biznismen mora srušiti dio zgrade - bez dozvole gradio na tuđoj zemlji
Foto: Capital.ba / Zgrada u banjalučkom naselju Ada

Banjalučki biznismen Veselko Malbašić dobio je od inspekcije rok od 30 dana da sruši dio zgrade u naselju Ada koji izgradio na tuđoj zemlji, bez saglasnosti vlasnika, piše portal CAPITAL.

Urbanističko – građevinska inspekcija grada Banja Luka ustanovila je u kontroli izvršenoj 21. jula da je Malbašić prilikom gradnje ovog stambeno poslovnog objekta odstupio od horizontalnih gabarita i napravio ga suprotno datoj građevinskoj dozvoli.

Zbog toga, je sada u obavezi da sruši dio koji se nalazi na susjednoj parceli.

“Ukoliko imenovani ne postupi po rješenju, rušenje dijela izvedenih radova izvršiće se putem drugih lica, pri čemu će troškovi izvršenja pasti na teret investitora, a materijal će biti odvezen na deponiju otpadnog materijala”, navodi se u Rješenju koje je izdala banjalučka inspektorica Biljana Kragulj.

Dvorana za koju je kamen temeljac postavljen 1985. godine: Temelji u Mostaru stajali godinama

Dvorana za koju je kamen temeljac postavljen 1985. godine: Temelji u Mostaru stajali godinama

Inače, Malbašiću je kao pravni lijek ostavljeno pravo žalbe Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Međutim, žalba ne odlaže izvršenje.

Podsjećamo, sve ovo je moglo biti spriječeno da su nadležni gradski organi reagovali na vrijeme i spriječili gradnju spornog objekta, a na šta ih je mjesecima ranije upozoravao Ognjen Vujaković suvlasnik na parceli na koju je Malbašić prešao sa svojim objektom.

Naime, on je od aprila ove godine ubjeđivao nadležne kako se bez njegove saglasnosti na njegovoj zemlji ne može graditi, ali bez previše uspijeha.

Tek nakon što je reagovao glavni građevinsko-urbanistički inspektor RS-a, stvari su se pomjerile sa mrtve tačke.

Podsjećamo, početkom jula ove godine iz Inspektorata RS je gradskoj inspekciji naređeno da bez odlaganja izvrše provjeru Vujakovićevih tvrdnji, koje su inače bile potkrijepljene nalazom vještaka, gdje se na kraju ispostavilo kako je bio u pravu.

Problemi u građevinskom sektoru: Obustavlja se gradnja, cijene stanova će poskupjeti

Problemi u građevinskom sektoru: Obustavlja se gradnja, cijene stanova će poskupjeti

Vještak je utvrdio da južni dio zgrade prelazi preko međne linije u rasponu od 17 do 25 centimetara u dužini od 14 metara.

Slično mišljenje je dao je i njegov kolega Zoran Gavić pa nadležni inspektor nije mogao da postupi nikako drugačije nego da naredi da se taj dio sruši.

“Inspektorica je postupila u skladu sa zakonom i donijela adekvatnu odluku s obzirom da je nesumljivo utvrđeno da je naša prijava bila osnovana”, kaže Vujakovićev punomoćnik Igor Obradović.

On takođe smatra kako se moglo i trebalo reagovati mnogo ranije.

“Kada smo u aprilu predali pritužbu, desni blok zgrade nije bio završen. Sada je na njemu već fasada, jer četiri mjeseca niko nije reagovao”, kazao je Obradović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije