Problemi u građevinskom sektoru: Obustavlja se gradnja, cijene stanova će poskupjeti

4
Radiosarajevo.ba
Problemi u građevinskom sektoru: Obustavlja se gradnja, cijene stanova će poskupjeti
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Na tržištu je došlo do teškog poremećaja u oblasti gradnje objekata u bh. entitetu RS i to ne samo stanogradnje, već se doslovno strahuje od otkazivanja brojnih investicija čiji su investitori javne institucije.

Ponuđači na tenderima zbog nestabilnog tržišta dižu cijene kako bi se osigurali od gubitka uzrokovanog neizvjesnošću rasta cijena, što se nikad ranije nije događalo.

Brojni investitori u oblasti građevinarstva, ali i izvođači radova u RS najavljuju obustavu gradnje stambenih objekata, ali i javnih projekata zbog enormnog rasta cijena građevinskog materijala i sirovina, koje rastu gotovo svakog mjeseca. Kako su sada i javne institucije kao investitori došle u problem mogućeg otkazivanja poslova, formirana je radna grupa kako bi se našlo rješenje.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

"Naše ministarstvo svjesno je u potpunosti problema ovog sektora, koje je nosilac razvoja RS, posebno sada kada enormno brzo rastu cijene repromaterijala,opreme i samih sirovina, to je usko vezano i sa cijenom kvadrata stambenih jedinica i cijenom kvadrata poslovnih jedinica", ističe Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Zbog poremećaja poslovna zajednica pokušava da dođe do formule kako promijeniti jedinične cijene u postupku izvođenja radova, piše BHRT.

"Dakle, ideja je da u Zakonu o javnim nabavkama bude unesena klauzula o promijeni cijene, a to i sada dopušta Zakon o javnim nabavkama, samo je to u zakonu decidno da se mora definisati formula po kojoj će se definisati te cijene", kaže Ljubiša Tanić, predsjednik Privredne komore Istočno Sarajevo.

Ovaj problem posebno pogađa buduće vlasnike stanova i poslovnih prostora u izgradnji, jer investitori više ne mogu da garantuju završetak radova.

Investitori koji pokriju razliku u cijeni repromaterijala dolaze u situaciju velikih gubitaka.

Pojedine građevinske firme već su smanjile obim radova na projektima čiji su naručioci javne institucije, te planiraju na sudu zatražiti raskid ugovora i donošenje privremene mjere otpusta u izvođenju radova ukoliko se problem ne riješi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije