Slučaj Novalić i drugi: Šta je kazala svjedokinja Sunita Alagić?

5
Radiosarajevo.ba
Slučaj Novalić i drugi: Šta je kazala svjedokinja Sunita Alagić?
Foto: Radiosarajevo.ba / Afera respiratori
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine dodatno je pojašnjavala kako je došlo do ispravki na ugovoru o nabavci respiratora prošle godine, navodeći da su se pomiješali papiri.

U nastavku svjedočenja Sunita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), kazala je da je ugovor sklopljen na osnovu ponude firme „Srebrena Malina“ koji je bio proslijeđen iz Vlade Federacije i na kojem je bila oznaka respiratora HC VE300. Ona je navela da su bile još dvije ponude za respiratore ove firme i da je na jednoj bila oznaka respiratora ACM 812A, piše Detektor.

Svjedokinja je kazala da je ponijela ponude na sastanak sa direktorom Fahrudinom Solakom i direktorom „Srebrene maline“ Fahrudinom Hodžićem, te da je potom sačinila ugovor.

Ponovila je da je Solak nakon dva do tri dana obavijestio da treba ispraviti oznaku respiratora na ugovoru i da umjesto HC VE300 treba stajati ACM 812A.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Alagić je kazala da je greškom samo bila upisana oznaka od respiratora HC VE300, ali da se specifikacija odnosila na ACM respiraotre. Ona je navela da joj se i nakon ispravke dešavalo da unese pogrešnu oznaku u pojedine akte.

„I nakon ispravke bilo je permutacija, jer je ostala košuljica od HC VE-a“, kazala je Alagić.

Solakova odbrana svjedokinji je predočila akte od 30. i 15. aprila, kao i od 6. aprila u kojima se spominje nabavka ACM respiratora. Alagić se složila da to znači da je ispravka bila prije navedenih datuma.

Braniteljica Marsela Bajramović predočila je i tri ponude za koje je svjedokinja navela da su ih imali, uključujući i onu koja je dostavljena direktno Federalnoj upravi civilne zaštite, a u kojoj se nudi 100 komada respiratora ACM po cijeni o deset i po miliona KM, što je isti iznos za koji je ponuđena druga vrsta respiratora.

Tužilac Mirza Hukeljić insistirao je da Odbrana kaže gdje je pronađen taj dokument. Bajramović je kazala da se ponuda nalazi u dokazima Tužilaštva, na šta je Hukeljić kazao da dokument nije pronađen u Upravi nego kod optuženog.

„Tvrdim da ova ponuda nije postojala u vrijeme kad su odlučivali“, kazao je tužilac.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Na pitanja tužioca Alagić je objašnjavala kako su ona i njene kolege pregledali ponude i da su za respiratore gledali minimalne tehničke karakteristike koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija. Ona je rekla da je često kontaktirala sa Ministarstvom zdravstva, ali da ne zna da li se konsultovala s nekim po pitanju respiratora.

Svjedokinja je rok isporuke, kao i raspoloživost opreme, navela kao ključni kreterijum po kojem su pregledali ponude.

Na pitanja Solakove Odbrane, Alagić je potvrdila da su dobijali brojne ponude za medicinsku opremu, da su se cijene mijenjale iz sata u sat i da se dešavalo da im bude rečeno, kada nazovu za neku robu, da je više nema.

Svjedokinja se složila s braniteljicom Bajramović da je ponuda „Srebrene maline“ bila najpovoljnija i da su rokovi kod drugih bili duži nego kod ove firme.

Dodala je da bi, u skladu sa iskazanim potrebama, kupili još 200 respiratora da nije bilo „vještačke afere“.

Ispitivanje Alagić biće nastavljeno i 17. novembra, što će biti njeno četvrto pojavljivanje u sudnici. Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović skrenula je pažnju da će ispitivanja morati ograničiti i koncentrisati na bitne elemente djela iz optužnice, bez ponavljanja i nebitnih detalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije