Slijedi nagla promjena vremena: Meteorolozi nemaju lijepih vijesti za naredne dane

Radiosarajevo.ba
Slijedi nagla promjena vremena: Meteorolozi nemaju lijepih vijesti za naredne dane
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Krovovi grada Sarajevo

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Grude 0; Bjelašnica, Drvar, Sokolac 1; Široki Brijeg 2; Ivan Sedlo, Livno, Prijedor, Stolac 3; Sanski Most 4; Jajce, Mostar, Trebinje 5; Banja Luka, Bugojno, Doboj, Srebrenica 6; Gradačac, Sarajevo, Zvornik 8; Bihać, Neum, Tuzla 10, Bijeljina 12 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 1 hPa je viši od normalnog i opada.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne postepeno razvedravanje. Tokom dana slaba kiša je moguća na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 7 do 13, na jugu od 14 do 18 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dnevna temperatura oko 11 °C.

BIOMETEOROLOŠKE PRILIKE su povoljne, većina ljudi biće boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Nakon svježijeg jutra, tokom dana će biti ugodnije, uz porast temperatura i sunčane intervale. Nešto duže zadržavanje naoblake u centralnim i sjeveroistočnim područjima može kod osjetljivih osoba uzrokovati manje poteškoće, pretežno u prijepodnevnim satima. Opšta slika, većim dijelom dana, ljepša na jugu zemlje.

Objavljena je i prognoza do petka: 

U utorak 25.02.2020., uglavnom pretežno sunčano. Poslije podne naoblačenje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, a u tokom noći i u ostatku zemlje. U večernjim satima slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu od 5 do 10, a dnevna od 11 do 17 °C. 

U srijedu 26.02.2020., pretežno oblačno. U centralnim i istočnim područjima Bosne poslije podne kratkotrajno razvedravanje. Prije podne kiša se očekuje u Posavini, Krajini i u Hercegovini. Poslije podne i u večernjim satima padavine u cijeloj zemlji. Kiša u nizinama, a u višim područjima susnježica i snijeg. Tokom noći snijeg ili susnježica se očekuju i u nizinama Bosne. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 10 do 16 °C.

U četvrtak 27.02.2020., jutro pretežno oblačno sa snijegom ili susnježicom u većerm dijelu Bosne i kišom u Hercegovini. U ostatku dana postepeni prestanak padavina i smanjenje naoblake. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu od 1 do 6, a dnevna od 2 do 8, na jugu od 6 do 11 °C.

U petak 28.02.2020., jutro i veći dio prijepodneva pretežno oblačno vrijeme sa kišom i susnježicom u Bosni i kišom u Hercegovini. U ostatku dana prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Jutarnja temperatura od -5 do 2, na jugu od 1 do 5, a dnevna od 6 do 12, na jugu i sjeveru zemlje do 15 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije