Progon umjesto istine: 700 dana od prvog okupljanja građana 'Pravda za Davida'

Fena
Progon umjesto istine: 700 dana od prvog okupljanja građana 'Pravda za Davida'

Neformalna grupa građana "Pravda za Davida" danas obilježava tačno 700 dana od prvog okupljanja porodice Dragičević i građana na Trgu Krajine u Banjoj Luci. Nažalost, kako dodaju, i nakon 700 dana institucije šute o tom slučaju.

"S druge strane, progon i diskriminacija građana koji su podrška porodici Dragičević se nastavljaju", tvrde u saopćenju.

Ističu da su 600 dana obilježili 15. novembra 2019. godine konferencijom za novinare ispred Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci.

"Glavna poruka koju smo tada poslali bila je – 'Lepiru i Vrećo – odlazite'. Mjesec dana nakon toga kažnjeni smo sa 500 KM zbog nezakonitog okupljanja ispred pomenute institucije. Naravno, kaznu nismo platili, već smo zatražili sudsko odlučivanje", naveli su saopćenju.

Dali su i kratak pregled važnih dešavanja, koja su se odigrala od 600 do današnjih 700 dana, među kojima i da je održana osnivačka skupština "Pokreta Pravde" – političke organizacije koja ima za cilj da se političkim putem bori za istinu i pravdu i zaštiti ljude koji su, kako dodaju, na udaru represije i progona od režima.

"Nadamo se da će brojčanik, koji danas pokazuje broj 700 konačno stati. I da će ubice, oni koji zločin zataškavaju i oni koji progone i diskriminišu ljude, konačno biti privedeni licu pravde", naveli su iz neformalne grupe građana i dodali da nastavljaju dalje u borbi za pravdu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije