Davor Dragičević i Suzana Radanović pisali OHR-u: Kako možemo dobiti vašu podršku

Radiosarajevo.ba
Davor Dragičević i Suzana Radanović pisali OHR-u: Kako možemo dobiti vašu podršku
Foto: Privatni album / David Dragičević

Udruženje građana Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine obratilo se pismom Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR). Potpisnici pisma su otac i  majka stradalog Davida Dragičevića - Davor Dragičević i Suzana Radanović. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani,

Mi smo humanitarna organizacija Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine iz Beča osnovana od strane roditelja ubijenog Davida Dragičevića koja blisko sarađuje sa udruženjem građana Put Pravde iz Banja Luke. Ubistvo banjalučkog studenta Davida Dragičevića je bio povod za prve, građanske, dugotrajne ne političke proteste koji traju i do današnjeg dana. Tokom protesta, dolazilo je do narušavanja osnovnih ljudskih prava, narušavanja slobode izražavanja medija koja u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji.

Neki od naših ciljeva su kreiranje institucionalnog okruženja za konačno razrješenje ubistva Davida Dragičevića, Dženana Memića kao i ostalih nerješenih ubistava i drugih zločina u BiH. Promovišemo vladavinu prava i zalažemo se za usklađivanje zakona Bosne i Hercegovine sa zakonima Evropske unije.

28. marta 2019. godine imali smo sastanak tadašnjeg komesara za proširenje Johanesa Hana sa roditeljima ubijenih mladića čija ubistva do danas nisu riješena, Suzanom Radanović, majkom ubijenog Davida Dragičevića iz Banja Luke i Murizom Memićem, ocem ubijenog Dženana Memića iz Sarajeva. Na sastanku je diskutovano o pravnom sistemu Bosne i Hercegovine. Komesar Hahn je istakao kako su planirane promjene u pravnom sistemu BiH. Nakon ovoga, 5. decembra 2019. smo imali priliku da pročitamo izvještaj uvaženog pravnog eksperta Rajnharda Pribea.

Uprkos svim ovim događajima, nemamo apsolutno nikakvog napretka u slučaju istrage organizovanog ubistva Davida Dragičevića. Trenutno ne postoji adekvatna istraga niti postoje bilo kakve informacije od strane Tužilaštva koje vodi slučaj. Umjesto toga, isto Tužilaštvo vodi više od stotinu prekršajnih postupaka protiv aktivista ljudskih prava Pravda za Davida iz Banja Luke. Trenutno je aktuelno više od 20 sudskih postupaka protiv aktivista ljudskih prava Pravda za Davida. Nakon mnogobrojnih pitanja upućenih Tužilaštvu o stepenu istrage u slučaju Dragičević nije dobijen nikakav odgovor.

Moramo istaknuti kako smo imali priliku da vidimo video, na kojem se nalazi istaknuti pravnik Milan Telgeltija, predsjednik Visokog sudskog i Tužilaškog vijeća i službenik koji je pripadnik Jedinice za specijalnu podršku (SIPA). Na videu se jasno ističe prisustvo korupcije unutar samog VSTV-a. Video je dobro poznat i o njemu su izvještavali poznati svjetski mediji.

Uprkos ovom činjeničnom stanju, sastav VSTV-a se nije promijenio i budžet dobijen za finansiranje VSTV od strane Evropske unije i dalje ostaje isti iako imamo jasne dokaze prisustva korupcije i organizovanog kriminala unutar ove institucije.

Vladavina prava je ključna za proces proširenja. Prilikom Vašeg kontakta sa vladajućim strukturama BiH u više prilika ste iskazali zabrinutost u oblasti građanskih sloboda. Pravo na slobodu govora i slobodu okupljanja je esencijalno za adekvatno funkcionisanje svakog demokratskog društva. Ako pogledamo prethodno opisane događaje ne postoji vladavina prava koja omogućava slobodu govora i slobodu okupljanja niti postoji napredak u oblasti pravnog sistema.

Imamo svakodnevne proteste u Banjoj Luci i u Sarajevu, imamo jasne indikatore velike solidarnosti između dva entiteta, građani putuju iz Banja Luke u Sarajevo da bi podržali proteste u drugom entitetu, imamo veliki pokazatelj zajedničkog razumijevanja i prevazilaženja nacionalnih razlika. Mnogo aktivista ljudskih prava je putovalo iz Sarajevo za Banja Luku, također.

Na koji način možemo dobiti vašu podršku, i molimo Vas, možete li nam dati smjernice ili sugestije na koji način možemo efektivnije da djelujemo kako bi dobili neke osnovne odgovore u slučaju organizovanog ubistva Davida Dragičevića.

Iskreno,

Roditelji ubijenog Davida Dragičevića, Suzana Radanović i Davor Dragičević

Administrativni tim Pravda za Davida Sofija Grmuša, Bsc, Jelena Marjanović, Msc, navedeno je u pismo Udruženja građana Pravda za Davida upućenom OHR-u. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije