Skupština KS: Studenti mogu prenijeti tri ispita u narednu godinu

2
Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Studenti mogu prenijeti tri ispita u narednu godinu
Foto: Skupština KS / Sa sjednice

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojim se ispunjavaju zahtjevi studenata te po nekima i spuštaju kriteriji u visokom obrazovanju.

Među izmjenama posebno se ističe uvođenja dodatnog septembarsko-oktobarskog ispitnog roka, prenošenja 15 ECTS bodova, odnosno tri predmeta u narednu studentsku godinu, te treći omogućavanja studentima s prosjekom ocjena osam i više da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine i svoj studij do tada lično plaćali.

Četvrta izmjena odnosi se na izmjenu člana 118. ovog zakona kojim se otklonja legislativna prepreka za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu u okviru Univerziteta u Sarajevu.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Ovi prijedlozi bili su predmet brojnih kritika.

Skupština je na ovoj sjednici zadužila Vladu KS „da aktom riješi problem nastavka studija socijalnih i drugih osjetljivih kategorija stanovništva, koji su zbog opravdanih razloga prestali sa redovnim školovanjem na Univerzitetu u Sarajevu“. Ovaj zaključak usvojen je na prijedlog zastupnice Jasne Duraković i zastupnika Damira Nikšića.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je danas na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, te ga po hitnom postupku uputila zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i usvajanje.

Kako je istakla ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, a koja prema odluci premijera KS vrši funkciju vršiteljice dužnosti ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade, ovim izmjenama se nastoje sanirati negativne ekonomske i druge posljedice koje su usljed pandemije COVID-19 pretrpili studenti i studentice, te prevazići određene poteškoće u organizaciji nastavnog procesa proizišle iz nedavno okončane pravne integracije Univerziteta u Sarajevu.

"Vlada je ovim izmjenama, također, omogućila redovnim samofinansirajućim studentima s prosjekom ocjena osam i više, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine, te koji su studij do tada plaćali, da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu", istakla je ministrica Softić Kadenić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije