Dodik poručio: Povući sve sa nivoa BiH i izgraditi zakone za RS

11
Radiosarajevo.ba
Dodik poručio: Povući sve sa nivoa BiH i izgraditi zakone za RS
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH poručio je da je potrebno povući sve saglasnosti na odluke date ranije za nivo BiH i ukinuti njihovu primjenu, pa za par mjeseci izraditi sasvim novo zakonodavstvo RS-a, a u drugoj fazi, ako to ne bude, ući u proglašenje nezavisnosti RS na miran način.

"Već dugo vremena mislim da stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini RS poništiti sve odluke i povući naše saglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu kao što je recimo saglasnost za vojsku i povući se iz te strukture", izjavio je Dodik sinoć za RTRS, piše RTVBN

Dodik je istakao da je potrebno povući se i iz sporazuma o indirektnim porezima i o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS).

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

"Potrebno je poništiti svako postojanje Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na prostoru RS, indirektnih poreza i svih tih institucija koje su nastale na tome", rekao je Dodik.

On ističe i da je neophodno da Narodna skupština RS da Vladi rok od tri mjeseca da pripremi novo zakonodavstvo, da uspostavi službu indirektnih poreza RS, vojsku i visoki sudski i tužilački savjet RS.

Dodik je rekao da je važno odbaciti nadležnosti Ustavnog suda BiH, a sve zakone koje je visoki predstavnik ikada donio proglasiti nevažećim na teritoriji RS.

"Isključivo prihvatiti ono što piše u Dejtonu, odnosno slovo Dejtona. To znači redukcija Savjeta ministara na tri ministarstva i da je on pomoćno tijelo Predsjedništvu BiH i ništa više", naglasio je Dodik.

Кomentarišući odluku Ustavnog suda BiH da šume ostaju u vlasništvu RS dok se ne donese zakon na nivou BiH, Dodik je poručio da taj zakon nikada neće biti donijet na nivou BiH.

"To je nešto što muslimani traže 20 godina. Кada smo razgovarali o imovini to je bio zahtjev, da se prvo na nivou BiH sva imovina tamo evidentira, a onda bi mi morali da čekamo njihovu blagonaklonost, pa da oni nešto kažu. To nije samo ta priča. To je urušavanje Ustava. To je urušavanje naših prava", ocijenio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije