Skupština KS usvojila inicijativu za smjenu tužiteljice Sarajlije, oboren i izvještaj

5
Radiosarajevo.ba
Skupština KS usvojila inicijativu za smjenu tužiteljice Sarajlije, oboren i izvještaj
FOTO: Screenshot / Sabina Sarajlija

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je na večerašnjoj sjednici prijedlog prema Visokom sudskom i tužilačkom vijeću o pokretanju smjene glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije.

Ovo je bio prijedlog Okerić Elmedina.

Za ovaj prijedlog glasalo je 18 zastupnika te je tako ovaj prijedlog prihvaćen.

Poznata posljednja dva učesnika play-offa NBA lige: Ovo su svi parovi

Poznata posljednja dva učesnika play-offa NBA lige: Ovo su svi parovi

Oboren je i izvještaj Tužilaštva Kantona Sarajevo, za šta je glasalo 20 zastupnika.

Sjednica Skupštine KS večeras je prekinuta, a o nastavku će se blagovremeno obavijestiti zastupnici i javnost.

Podsjetimo da su se tokom večerašnje sjednice obratili tužiteljici Sarajliji mnogi zastupnici, te advokat Ifet Feraget, nakon čijeg govora je tužiteljica napustila salu.

"Ovdje se večeras desila neka promjena, bili ste složni. Nudili su mi novac, nisam ništa uzeo, ljudi moji, ja radim pro bono. Nije vam prestala nadležnost ni obaveza (op.a. Tužilaštvu KS), ona traje, a vi ste neko ko treba dati odgovor na pitanje. Sve što ste iznijeli je pravno netačno i nekorektno. Na određen način stojim iza svojih rijeli, a vi ste dali odgovore koji ne priliče Tužilaštvu. Ako dajemo politička obilježja, ja popularnost halalim svakom advokatu, meni to nije trebalo.

Ali, nemojte da se gušimo u politizaciji. To je kada neko smišljeno uradio. Molim vas da promislite i kažete da niste tako mislili, a nadam se da niste. Ispovijedite se i recite da ne možete da se nosite sa tim, ne mogu da se nosim sa ovim. Cijenio bih Vas zbog toga. Advokati su čuvari slobode. Doći će vrijeme da se stvari preokrenu, a ja mislim da smo na dobrom putu. Dužni ste dati precizne i jasne informacije. Ovo je očigledan pokušaj kantonalnih tužioca, teško je to izgovoriti, da se zataška ubistvo", poručio je Feraget.

Također se prisutnima obratila i Arijana Memić, sestra ubijenog mladića Dženana Memića i predstavnica Naroda i pravde.

"Sjećate li se slučaja Mahira Rakovca? Njeogva majka je obolila od tuge i nemoći da se izbori protiv sistema. Njegov očuh je umro, a i njegova majka. Ostao je Mahir kojeg se tek poneko sjeti, a tada nastane šutnja jer smo svi jednim dijelom odgovorni što Mahir nije dobio pravdu. Ali, sistem je najviše odgovoran - pričam o državi, institucijama, kao Tužilaštvo KS. Išlo se na to da se uzme vrijeme i nama, ali nećemo se umoriti. I da ne bude nas, bit će onih koji su uz nas, to smo vam davno rekli, ali nismo vam vjerovali", poručila je Memić, između ostalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije