Nakon govora Ifeta Ferageta, glavna tužiteljica Sarajlija napustila salu

12
Radiosarajevo.ba
Nakon govora Ifeta Ferageta, glavna tužiteljica Sarajlija napustila salu
Foto: Skupština KS / Ifet Feraget

Izvještaj Kantonalnog tužilaštva bio je na na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Nakon što su Arijana Memić (Narod i pravda), Damir Nikšić (samostalni zastupnik), te još nekoliko zastupnika postavili pitanje šta se dešava sa istragom u smrti mladića, Dženana Memića, na red je došla Sabina Sarajlija, glavna kantonalna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Bio je prigovor na neefikasno postupanje... U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo istragu i podiglo optužnicu. Istraga je bila efikasna. Sud u Sarajevu je procijenio da ima dovljno dokaza za potizanje optužnice. Sudbina predmeta je takva da je Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu. Sačekat ćemo pismenu presudu Vrhovnog suda FBiH i tek tada možemo reći da li se radilo o propustima tužilaca koji su doprinijeli da se predmet tako okonča. Tek tada možemo vidjeti da li je bilo greška ili ne i da li je bila namjerna – onda se radi prijavljivanje, ako ima odgovornosti. Ako ćemo ići dalje, treba vidjeti koje su radnje preuzete. Budite sigurni da ja neću zanemariti to, svjesna sam značaja predmeta i koliko je Tužilaštvo stvorilo negativnu percepciju. Nisam nikada primila porodicu, ali to nije izuzetak, već pravilo. U tom momentu nismo bili nadležni niti smo mogli više uraditi. Nakon mog odgovora da ćemo sačekati pismeni prepisak, dobili smo zahtjev Tužilaštva BiH da se dostave dokazi koji se tiču ovog predmeta. Mi smo dio dostavili, a jedan dio ćemo završiti. Obaveza je sačekati njihov odgovor", rekla je Sarajlija.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Riječ je dobio Ifet Feraget, advokat porodice Memić koji je pohvalio vlast i opoziciju Kantona Sarajevo.

"Ne mogu sakriti razočarenje onim što sam čuo od tužiteljice. Ovo što sam čuo nije nivo najjačeg tužilaštva. Postoji izreka koja kaže da je pravda spora, ali ja ponavljam - pravda je uporna. Da ja nisam bio uporan, vi gospodo, ne biste imali priliku postavljati pitanja. Sabina Sarajlija kaže da su stava da je saobraćajna nesreća. 

Optužnica nije potvrđena, već iz drugog pokušaja. Ko je kome zavrtao ruku da se potvrdi? Ko je koga nazvao? 

Ovdje se večeras desila neka promjena, bili ste složni.  Nudili su mi novac, nisam ništa uzeo, ljudi moji, ja radim pro bono. Nije vam prestala nadležnost ni obaveza (op.a. Tužilaštvu KS), ona traje, a vi ste neko ko treba dati odgovor na pitanje. Sve što ste iznijeli je pravno netačno i nekorektno. Na određen način stojim iza svojih rijeli, a vi ste dali odgovore koji ne priliče Tužilaštvu. Ako dajemo poltička obilježja, ja popularnost halalim svakom advokatu, meni to nije trebalo. Ali, nemojte da se gušimo u politizaciji. To je kada neko smišljeno uradio. Molim vas da promislite i kažete da niste tako mislili, a nadam se da niste. Ispovijedite se i recite da ne možete da se nosite sa tim, ne mogu da se nosim sa ovim. Cijenio bih Vas zbog toga. Advokati su čuvari slobode. Doći će vrijeme da se stvari preokrenu, a ja mislim da smo na dobrom putu. Dužni ste dati precizne i jasne informacije. Ovo je očigledan pokušaj kantonalnih tužioca, teško je to izgovoriti, da se zataška ubistvo", poručio je Feraget.

Nakon toga je Saralija napustila salu, a tek kada je Feraget završio izlaganje, ona se vratila u salu Skupštine KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije