Okerić: Što prije pronaći i kazniti krivce za narušenu sigurnost

Radiosarajevo.ba
Okerić: Što prije pronaći i kazniti krivce za narušenu sigurnost
Od 10 sati u Velikoj sali Općine Centar u Sarajevu počela je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koja je, zbog prošlosedmičnog pogoršanja sigurnosne situacije, sazvana s ciljem rješavanja nagomilanih problema.

Kako se navodi, glavni razlozi sazivanja hitne sjednice su nedavni protesti građana ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Sarajevu i ispred Vlade KS-a, na kojima su zatražene smjene premijera Elmedina Konakovića i ministra za unutrašnje poslove KS-a Vedrana Mulabdića. Sve to je ponukano prošlosedmičnom pogibijom dviju studentica - Edite Malkoč i Selme Agić, a koje je automobilom na pješačkom prelazu usmrtio Sanjin Sefić.

Kolegij Skupštine ranije je zadužio sve nadležne institucije, Ministarstvo za unutrašnje poslove, Upravu policije, Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara, Tužilaštvo KS-a i Komisiju za sigurnost KS-a da iz svoje nadležnosti pripremi cjelovite izvještaje o toj temi.

Na sjednici je prisutan veliki broj medija i građana, onoliko koliko je moguće da stane u Veliku salu Općine Centar, a kako se doznaje, na sjednici će se, prema odluci Kolegija Skupštine, prisutnima moći obratiti svi građani koji to žele, ali samo u slučaju kada iza njih stoji neka formalna grupa ili organizacija, a ne članovi neformalnih ili Facebook grupa.

Sjednicu je otvorila Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine KS-a, koja je od prisutnih zatražila da Fatihom, minutom šutnje ili nekim drugim znakom odaju počast poginulim studenticama. Potom su svi zastupnici jednoglasno usvojili dnevni red današnje hitne sjednice.

Skupštini se na početku obratio predsjednik komisije za sigurnost Skupštine KS-a Elvedin Okerić, koji je podnio zahtjev za održavanje hitne sjednice. Ali prije nego je on dobio riječ, studenti koji su jučer organizirali protest pred Zemaljskim muzejom u Sarajevu održali su performans u Velikoj sali, u koju su ušetali s bijelim trakama na ustima.

"Održali smo nekoliko sjednica, što telefonskih, što hitnih zasjedanja, na kojima smo razmatrali sigurnosnu situaciju i one koji su odgovorni za takvo stanje u Sarajevo. Vidjeli smo, posebno u slučaju Dženana Memića, da je jako loša komunikacija i koordinacija između Uprave policije i Ministarstva za unutrašnje poslove KS-a. Komesar je bez zakonitog osnova onemogućio ad hoc tijelo komisije za sigurnost da izvrši analizu ovog slučaja, čime se utjecalo na sigurnost građana i danas.

Davanje netačnih podataka koji utječu na donošenje odluka nadležnih organa i druga kršenja zakona dovela su do pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskog komesara Ćosića, što je odobrio i ministar Mulabdić.

Zaključci koje je donijela komisija za sigurnost jesu da se mora utjecati na poboljšanje komunikacije i koordinacije između MUP-a i Uprave policije, kao i to da nadzorni organi, ako postoje krivci za narušenu sigurnosnu situaciju, moraju u što kraćem roku provesti istrage i kazniti one koji su odgovorni", kazao je ovom prilikom Okerić.

Potom je dozvolu predsjedavajuće Skupštine da se obrati prisutnima dobila glavna tužiteljica Tužilaštva KS-a Dalida Burzić, koja veoma dugim izlaganjem pokušava da, egzaktnim podacima, pokaže rad Tužilaštva u prethodnom periodu.

Nakon što se obratila glavna tužiteljica, javnost je imala priliku da čuje i obraćanje Dragana Međović, predsjedavajući Nezavisnog odbora, koji je govorio o radu ovog odbora u prethodnom periodu, u kojem su postupali prema zahtjevima javnosti i struktura vlasti, posebno kada je riječ o smjeni policijskog komesara.

"Nije tačno da nećemo smijeniti komesara Ćosića, nego još uvijek čekamo inicijativu o njegovoj smjeni koja je nama trebala doći o ovoj smjeni, a koju Nezavisni odbor mora razmotriti u roku od 15 dana od dana primitka. Ipak, ta inicijativa još uvijek nije došla, barem ne do jutros, zbog čega nismo ni mogli razmatrati takvu odluku", kazao je Međović ovom prilikom, naglašavajući da je poražavajuće da komesar ne dolazi na sjednice Nezavisnog odbora koji ga imenuje i vodi računa o njegovom radu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije