Pogledajte šta su studenti poručili na današnjim protestima

E. H.
Pogledajte šta su studenti poručili na današnjim protestima
Nekoliko stotina građana, najviše studenata, okupilo se ispred Zemaljskog muzeja u cilju iskazivanja nezadovoljstva trenutnom sigurnosnom situacijom u Sarajevu.
Zbog protesta je blokiran dio trake koja vodi od kampusa ka Baščaršiji, ali studenti nisu na ulici, protestuju ispred muzeja, na parkingu i trotoaru. Uprkos najavi o prekidu saobraćaja GRAS-a tramvaji i dalje voze.
 
Neformalna grupa studenata psihologije iznijela je tri zahtjeva na današnjim protestima.
 
"Tri zahtjeva koja smo iznijeli jesu borba protiv neznanja, tj. da se na odgovorne pozicije biraju sposobni a ne podobni ljudi, zahtijevamo transparentan sudski postupak protiv Sanjina Sefića od hapšenja do trenutka izricanja presude, nadalje zahtijevamo sprovođenje posebne, nezavisne istrage, kako bi se utvrdila istinitost informacija od komesara Ćosića te Kantonalnog tuzilaštva s ciljem utvrđivanja odgovornih za propuste u sigurnosnom sistemu", navela je Lamija Spahić ispred grupe koja je organizirala proteste.
 
Nakon minute šutnje i kratkog performansa u kojem su studenti čitali imena žrtava brze vožnje u Sarajevu, začuli su se uzvici: "Za zvanje je potrebno znanje", "Hoćemo pravdu", "Ko je kriv" i "Hoćemo istinu".
 
"Majka me pitala: Ajna, zašto ti i tvoje kolege danas idete stajati tamo, a ja joj odgovaram ne želim da budem sljedeća, ne zelim da ti budes sljedeća majka", svjedoči jedna od studentica iz organizacije protesta. "Danas ne slavimo početak akademske godine, kao ranijih godina, jer danas su dvije stolice na našem fakultetu prazne. Ne želimo da više iko ikada izgubi život ovako, tražimo odgovornost, rješenja, sankcije", poručili su studenti.
 
"Danas kad prelazite pješaćki prelaz nije bitno koliko godina imate, jeste li Bošnjak, Srbin, Hrvat ili nesto ćetvrto. Bitno je da pređemo živi taj prelaz. Mi želimo da mijenjamo nešto i dopustite nam da budemo promjena. Da možemo da vratimo vrijeme ne bismo Editi i Selmi rekli da ne prelaze taj prelaz, nego bismo se probudili ranije i napravili Sarajevo u kojem je sigurno preći pješački prelaz. Po cijenu svega nas deset, zato, nećemo stati sve dok ne dobijemo istinu...", dodali su organizatori protesti i prenijeli izvinjenje svim roditeljima koji su ovako djecu izgubili što ovo nisu ranije uradili.
 
"Solidarišemo se. Moja kćerka je student Filozofskog fakulteta. Nisam joj život dala da pratim dijete u tabutu. Već je izgubilo oca, neću dopustiti da ja izgubim nju ili dan ona izgubi mene. Tužno je što je malo ljudi danas tu i što većina čeka kod kuće šta će televizija reći, a dok nam divljaci žive", rekla je za Radiosarajevo.ba majka jedne od studentica Edina Džindo.
 
Okupljena grupa studenata izašla je na već blokiranu glavnu saobraćajnicu kako bi obilježila današnje proteste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije