Ispred Zemaljskog muzeja počeo protest za tragično stradale Selmu i Editu

E. H.
Ispred Zemaljskog muzeja počeo protest za tragično stradale Selmu i Editu
Kako je i najavljeno prethodnih dana, neformalna grupa skupina studenata Psihologije, okupila se danas na protestnom skupu ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, a sve u cilju iskazivanja nezadovoljstva trenutnom sigurnosnom situacijom u Sarajevu.

Na protest, koji je počeo u 16 sati, neformalna grupa koja ga je organizirala pozvala je sve građane Sarajeva da iznesu svoje stavove na ulicama, kako bi pokazali da "mladi ljudi Sarajeva nisu letargična masa koja će dozvoliti da ih posljedice nesmotreno vođenih pitanja egzistencije životno ugrožavaju iz dana u dan".

Nekoliko stotina građana, najviše studenata, okupilo se ispred Zemaljskog muzeja.

"Organizirali smo novo okupljanje i prvenstveno bismo se zahvalili građanima što svojim prisustvom koriste svoje građansko pravo kako bi se s nama izborili protiv posljedica nesmotreno rješavanih egzistencijalnih pitanja zbog kojih gubimo živote. Ujedinili smo se tugom i bolom zbog tragične smrti dvije prijateljice, apolitični smo i negodujemo zbog trenutne sigurnosne situacije", rekla je Lamija Spahić u ime neformalne grupe studenata psihologije.

"Tri zahtjeva koja smo iznijeli jesu borba protiv neznanja, tj. da se na odgovorne pozicije biraju sposobni a ne podobni ljudi, zahtijevamo transparentan sudski postupak protiv Sanjina Sefića od hapšenja do trenutka izricanja presude, nadalje zahtijevamo provođenje posebne, nezavisne istrage, kako bi se utvrdila istinitost informacija od komesara Ćosića te Kantonalnog tužilaštva s ciljem utvrđivanja odgovornih za propuste u sigurnosnom sistemu", navela je Spahić.

"Konkretno, mi smo došli da izložimo zahtjeve i očekujemo njihovo ispunjenje, te nećemo odustati u borbi. Akumulirani glas mladih treba sad isploviti na površinu i trebamo izraziti svoje zahtjeve, u svjetlu prošlih događaja te da pokažemo da su životi Edite i Selme vrijedili...", dodala je Lamija.

Organizatori su se obratili svim prisutnim. Iznijeli su svoja tri zahtjeva, koja su svi ispratili i podržali., Simbolično svi organizatori učestvuju u oglašavanju javnosti, kako bi zajedno pokazali da su mladi snaga. Aplauze su dobili na prozivanje pojedinih političara poimenično i iznošenje zahtjeva... Traže da im se otvoreno kaže ko im laže i ko je odgovoran za sve ovo što se dešava....

Zbog protesta je blokiran dio trake koja vodi od kampusa ka Baščaršiji, ali studenti nisu na ulici, protestiraju ispred muzeja, na parkingu i trotoaru. Uprkos najavi o prekidu saobraćaja GRAS-a tramvaji i dalje idu...
 
Studenti su imali i poseban performans. Naime, čitali su imena stradalih Sarajlija od Vedrana Puljića i Mirze Raščića do imena studentica, nakon čega je upriličen minut šutnje za sve stradale.

Kako je navedeno u saopćenju kojim su građani Sarajeva, prevashodno mladi ljudi, pozvani na ovaj protest, sve je ovo posljedica nesigurnosti koju osjećaju stanovnici ovog grada, te kako bi se zajednički izborili protiv onih koji dopuštaju da počinioci krivičnih djela prolaze bez adekvatnih kazni.

Sami protesti najavljeni su kao apsolutno apolitični, a ono što će okupljeni danas zahtjevati od nadležnih struktura jeste postizanje pristojne okoline u kojoj će se svi građani "usuditi, prvi put, živjeti bez straha". Upravo kako niko više ne bio osjetio bol zbog gubitka članova zajedničkih porodica koje se stvaraju u obrazovnoj okolini.

Današnji protest održava se pod nazivom "Vi ovo dozvoljavate", a inicirala ga je neformalna skupina studenata putem grupe na društvenoj mreži Facebook.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije