Protest studenata u Sarajevu: Ne tražimo osvetu, već pravdu!

S. H., F. Z.
Protest studenata u Sarajevu: Ne tražimo osvetu, već pravdu!
Više od stotinu studenata i studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu okupili su se danas ispred zgrade fakulteta kako bi iskazali nezadovoljstvo sigurnosnom situacijom u gradu i kako bi uputili poruke vlastima.

"Povodom užasne tragedije sa smrtnim ishodom koja je zadesila naše kolegice Selmu Agić i Editu Malkoč, dužni smo reagovati i dići svoj glas. Našim kolegicama je život tragično prekinut od strane čovjeka koji je odranije poznat istražnim organima i višestrukog povratnika u kriminal kojem je omogućeno da nesmetano divlja ulicama i terorizira građane bez sankcija", naveli su iz Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta STAFF.

"Pitamo se koliko je potrebno žrtava da bi se stalo u kraj divljim vozačima koji odnose živote. Svjedoci smo da ovo nije prvi slučaj ubistava na području Sarajeva i ogorčeni saznanjem da se počinioci nekažnjeno kreću ovim gradom", naveli su iz STAFF-a.

Studenti su se danas okupili ispred zgrade fakulteta sa određenim zahtjevima.

"Tražimo da se ubica privede pravdi i da proces njegovog kažnjavanja bude brz i transparentan. Također, tražimo smjenu komesara policije Vahidina Ćosića, te ispitivanje odgovornosti premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra MUP-a Kantona Sarajevo Vedrana Mulabdića za ranija dešavanja u gradu", rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik STAFF-a Suad Beganović.

"Pomno ćemo pratiti dešavanja oko ovog slučaja, i ukoliko budemo nezadovoljni ponovo ćemo izaći na proteste", naveo je Beganović. 

U zahtjevima, koji su uručeni medijima na protestima, navodi se i: "Šest sati je policija imala da javi graničnoj službi da ne puštaju ubicu iz države. Dvije godine nije procesuiran ubica Salke Džaferovića. Slučaj Dženana Memića pokazao je dobro poznatu stvar, ovo je država protiv čovjeka. Do ponedjeljka, 10 oktobra, za većinu nas ovdje to je bila samo fraza. Sada, kada sa nama više nisu Selma i Edita, razumijemo i osjećamo bol i nepravdu, pogotovo kolege koje su dijelili klupu s njima i koje ih poznaju lično.

U tih šest sati, ubica je prešao granicu, dogovorio prijevoz, navodno poznatim taksijem za prijevoz kriminalaca. Ne tražimo osvetu, niti možemo, niti trebamo, ali zahtijevamo da se ubica privede pravdi i da pravda bude zadovoljena."

Naposlijetku, poručuju, za ovaj uhodani kanal kojim ubica bježi iz države, tražimo odgovornost i pravosuđa.

"Upućujemo sućut i podršku porodicama i prijateljima i dostojanstveno poručujemo da ćemo pomno pratiti proces i okupiti se ponovo ako istraga ne bude temeljita i transparentna, a počinilac kažnjen. Dogovorili smo se da postavimo tablu sa imenima Selme Agić i Edite Malkoč na Filozofskom fakultetu, tako da nama bude opomena da ne odustanemo od borbe za pravdu, a budućim generacijama podsjetnik da su ovim hodnicima hodale, smijale se, širile prijateljstvo i ljubav, Selma i Edita zbog kojih imamo odgovornost da gradimo bolju i sigurniju budućnost."

Podsjećamo, u tragičnom udesu koji se dogodio u Sarajevu prije tri noći, živote su izgubile dvije studentice Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Selma Agić u 21. godini i Edita Malkoč u 20. godini.

Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu su dan nakon tragedije odali počast stradalim kolegicama na mjestu nesreće. Jučer je na ovom fakultetu održana i komemoracija stradalim studenticama, a njihove kolege i profesori cijeli dan su se upisivali u knjigu žalosti koja je bila otvorena na Filozofskom fakultetu.

Sanjin Sefić, osumnjičeni da je automobilom ubio dvije studentice Editu Malkoč i Selmu Agić, uhapšen je sinoć u Novom Sadu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. Sefić će danas biti saslušan u Srbiji, nakon čega će započeti postupak njegovog izručenja organima vlasti u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije