Vanredna sjednica zbog MMF-a i kredita za koridor Vc

Fena
Vanredna sjednica zbog MMF-a i kredita za koridor Vc
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će vanredno zasjedati radi donošenja odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH prema Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ovu odluku potrebno je da usvoje oba doma jer se na novac koji je odobren mora platiti zatezna kamata.

Federalna vlada predložila je zaduženje do 720.224.000 KM, što predstavlja dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH od 1.080.336.000 KM.

Sredstva kredita koristit će se za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja: intenziviranje reformi da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećao potencijal za rast ekonomije.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da se osigura kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje. Očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.

Također, predviđeno je da se poslanici i delegati izjasne o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) za realizaciju Projekta koridor Vc.

Kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 80 miliona eura, predloženo je, da se osiguraju sredstva za realizaciju Projekta koridor Vc na poddionici Buna - Počitelj i  poddionici  Donja Gračanica – Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj – Klopče. Krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju je JP “Autoceste Federacije BiH” d.d. Mostar.

U periodu implementacije navedenog projekta, u federalnom budžetu nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva za sufinansiranje projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije