Federacija BiH mogla bi se zadužiti još za više od 800 miliona KM

Fena
Federacija BiH mogla bi se zadužiti još za više od 800 miliona KM
FOTO: Fena / Ilustracija
Za sutra je najavljena vanredna sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će se razmatrati donošenje odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH prema Proširenom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom.

Na prijedlog Vlade Federacije BiH zaduženje bi trebalo iznositi preko 720 miliona KM, što predstavlja dvije trećine od ukupno milijardu i 80 miliona, koliko je MMF odobrio našoj državi. No, da bi se takvo nešto odobrilo potrebno je da odluku o ovom zaduženju usvoje oba doma, jer bi se na novac koji leži na računima morala platiti zatezna kamata, prenosi Fena.

Sredstva kredita koristit će se za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja: intenziviranje reformi da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećao potencijal za rast ekonomije.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da se osigura kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.

Također, predviđeno je da se poslanici i delegati sutra izjasne o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta koridor Vc.

Kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 80 miliona eura, predloženo je, da se osiguraju sredstva za realizaciju Projekta koridor Vc na poddionici Buna - Počitelj i poddionici  Donja Gračanica – Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj – Klopče.

Krajnji dužnik prema ovom kreditnom zaduženju je JP “Autoceste Federacije BiH” d.d. Mostar.

U periodu implementacije navedenog projekta, u federalnom budžetu nije potrebno osigurati dodatna finansijska sredstva za sufinansiranje projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije