U augustu radnici u BiH prosječno zarađivali 843 KM

Fena
U augustu radnici u BiH prosječno zarađivali 843 KM
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U Bosni i Hercegovini tokom mjeseca augusta tekuće godine prosječna neto plata iznosila je 843 KM, što je nominalni rast od 2,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, odnosno, nominalni rast od 0,1 posto u odnosu na decembar 2015. godine.

Kako prenosi Fena, prema podacima Agencije za statistiku BiH, najnižu prosjećnu neto platu u iznosu od 522 KM zarađivali su radnici u sektoru pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, dok su 533 KM zarađivali uposlenici u sektoru administrativnih i uslužnih djelatnosti, a u sektoru građevinarstva prosječna neto plata je iznosila 538 KM.

U augustu je u sektoru finansijskih i djelatnosti osiguranja prosječna neto plata iznosila 1.436 KM, u sektoru proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom 1.366 KM, dok je prosječna neto plata u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.252 KM.

Prosječna bruto plata u BiH za august iznosila je 1.309 KM i nije se mijenjala u odnosu na decembar 2015. godine, dok je u odnosu na august 2015. nominalno veća za 2,1 posto.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije