Novom izmjenom Zakona o Vodama KS-a srozava se kvalitet vode?

Radiosarajevo.ba
Novom izmjenom Zakona o Vodama KS-a srozava se kvalitet vode?
Foto: Privatni arhiv / Kuhinja
Skupština Kantona Sarajevo na svojoj sutrašnjoj redovnoj sjednici razmatraće Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o vodama Kantona Sarajevo, po hitnom postupku - što podrazumijeva da se amandmani ne mogu predlagati.

Prijedlog će za posljedicu imati smanjenje površine vodozaštitne zone, koja je već drastično ugrožena bespravnom gradnjom, divljim deponijama te planiranjem masovne izgradnje bez zadovoljenja osnovnih standarda zaštite izvorišta vode, kažu iz Udruženja građana “Eko akcija”.

Prijedlog se temelji na Elaboratu zaštite izvorišta vode za piće ''Sarajevsko polje'', koji je usklađen s federalnim Pravilnikom iz 2012. godine. Taj pravilnik propisuje vodozaštitne zone nekoliko puta manje od onih propisanih prethodnim Pravilnikom, iz 2002. godine, te onih u zemljama regiona i Evropske unije. Takva izmjena se nije temeljila ni na kakvim kredibilnim naučnim saznanjima o vremenu zadržavanja štetnih materija u vodama podzemnih rezervoara iz kojih se crpi voda za piće.

"Posljedice primjene Pravilnika osjetiće se na teritoriji skoro cijele Federacije BiH. Ako se budu rukovodile Pravilnikom, lokalne zajednice će uspostavljati potpuno neučinkovite zone sanitarne zaštite izvorišta vode, sa teškim i skoro nepovratnim posljedicama po kvalitet vode", stoji u saopćenjeu "Eko akcije", te dodaju:

"Ukoliko se ovaj Prijedlog Zakona sutra usvoji, Sarajevo koje je već na rubu epidemije može očekivati katastrofalno srozavanje kvaliteta vode za piće, jer manja vodozaštitna zona znači da će tvari poput pesticida, herbicida, teških metala, nafte, fekalija i sl. znatno lakše naći put do izvorišta vode.

Apelujemo na poslanike kantonalne Skupštine da ovo spriječe i da se konačno pokrene preispitivanje uloge građevinsko-investitorskih lobija u kontinuiranom izigravanju slova i duha zakona, jer će ovo poigravanje sa zakonima i naučnim saznanjima, na kraju cijeli jedan grad koštati vode za piće koja je temeljno pravo svakog čovjeka".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije