Skupovi podrške Dodiku: Na međuentitetskim linijama najavljeno okupljanje i blokada saobraćaja

11
Radiosarajevo.ba
Skupovi podrške Dodiku: Na međuentitetskim linijama najavljeno okupljanje i blokada saobraćaja
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo okupljanje Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine ispred Suda i Tužilaštva BiH, na međuentitetskim linijama u nekoliko bh. gradova za danas je najavljeno mirno okupljanje. Kako je najavljeno, od 18 sati bit će blokiran saobraćaj na četiri putna pravca.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku RS Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, te pozvao građane RS da dođu na entitetsku liniju sa Federacijom BiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

"Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa FBiH u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko-romanijske regije okupićemo se ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokirati granicu na putu Nevesinje-Mostar", rekao je juče Radanović.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prema njegovim riječima, zabrana okupljanja je "dokaz da za Srbe nema pravde u pravosudnim institucijama BiH".

Iz Odbora navode da je okupljanje u skladu sa zakonima u RS.

Isak: Neće biti okupljanja, u slučaju potrebe zatražićemo i angažman međunarodnih snaga

Ministar Ramo Isak: Neće biti okupljanja na entitetskoj crti, sigurnost građana nije ugrožena

Ministar Ramo Isak: Neće biti okupljanja na entitetskoj crti, sigurnost građana nije ugrožena

Nakon što je Radanović najavio okupljanje na međuentitetskoj liniji, Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH rekao je da okupljanje i blokiranje puteva neće biti dozvoljeno.

"Kratko i jasno. Mi to nećemo dozvoliti. Tačka: oni ne smiju izaći, ne smiju to uraditi i sve što je u skladu sa zakonom mi ćemo poduzeti. Ako neko postupi nezakonito mi ćemo poduzeti sve mjere i radnje da ih sklonimo sa tih pozicija", rekao je Isak.

Dodao je da će u slučaju potrebe, biti zatražen i anganžman međunarodnih snaga.

"Mislim da su oni dovoljno ozbiljni i da znaju da to ne mogu raditi i da je ovo samo neka farsa. To se, ponavljam, neće dozvoliti. U političke komentare se ne upuštam, ja sam profesionalac i mogu reći da će MUP FBIH uraditi sve iz svoje nadležnosti da to ne dozvoli i dati do znanja da se niko ne može zezati sa državom i nezakonito ponašati", naveo je Isak.

Podsjetimo, policija Kantona Sarajevo zabranila je okupljanje Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog, kako su naveli, neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga.

"Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu", navedeno je u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Iz Odbora za zaštitu Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine ističu da su imali sve uslove za održavanje mirnog skupa podrške predsjedniku RS i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika, te da nije bilo razloga da ga MUP Kantona Sarajevo zabrani, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije