Ne mogu u Sarajevo, ali ne odustaju od skupa: Evo gdje će se i kad okupiti Dodikovi "sateliti"

11
Radiosarajevo.ba
Ne mogu u Sarajevo, ali ne odustaju od skupa: Evo gdje će se i kad okupiti Dodikovi "sateliti"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo službeno je jučer, 30. augusta, odbilo zahtjev za skup podrške predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću. 

No, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović ne želi odustati od iskazavanja emocija prema "šefu" RS-a pa je pozvao građane bosanskohercegovačkog entiteta RS da sutra, 1. septembra, u 18 sati dođu na međuentitesku liniju: "Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa Federacijom u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko - romanijske regije ćemo se okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokirati granicu na putu Nevesinje - Mostar."

Pa je nastavio pričati neistine kako odluka MUP-a znači da "u Sarajevu nema mjesta za Srbe ni onda kada žele da prošetaju, kažu da su za poštovanje prava, a kamo li da žive u tom gradu": "Naša organizacija je sutrašnjim skupom samo željela jedno, a to je da omogući Srbima da iznesu svoj ljudski stav i svoju ljudsku i građansku brigu zbog nepoštovanja i nepostojanja prava i pravde tamo gdje bi je trebalo biti najviše, a to je u pravosudnim institucijama. Sada je svima jasno još nešto o čemu mi govorimo decenijama, a to je da se te institucije mogu samo proglasiti za takozvane pravosudne institucije."

Pjesma Eurovizije | Uzbudljiva noć u Švedskoj: Dobili smo sve finaliste Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije | Uzbudljiva noć u Švedskoj: Dobili smo sve finaliste Eurosonga 2024

Radanović kaže da nakon što su dobili nemoguće uslove koje su se trudili da ispune, MUP Kantona Sarajevo je odbio da izda odobrenje za održavanje skupa. Potom je skandalozno izjavio: " A nakon što smo jasno rekli da od njega ne odustajemo jer od samog početka nismo ni računali da će nam bilo ko iz Federacije pružiti bilo kakvu zaštitu, jutros smo od strane domaćih i jedne strane bezbjednosne agencije dobili upozorenje da su se isti oni koji su zabranili naš skup, umjesto da ga obezbjeđuju uključili u pripreme za nerede i napad na Srbe okupljene ispred tzv. pravosudnih institucija."

"Sada znamo da to jeste tako i da je za Sarajevo jedini dobar Srbin onaj koji dolazi u Sarajevo da bude osuđen! Oni su svojom odlukom dokazali još jednu stvar o kojoj su mnogi od nas i ranije pričali, a to je da RS graniči sa tamnim vilajetom u kojem nema prava ni pravde već samo mržnje prema Srbima", nastavio je bljuvati mržnju Radanović, pa dodao: "Zbog toga pozivam naše ljude iz RS-a da realizuju svoj plan dolaska na ovaj skup tako što će doći u 18 časova do granice između RS i susjedne Federacije i na samoj granici održati mirnu obustavu saobraćaja u trajanju od 30 minuta."

Podsjećamo, Radanović je podnio u četvrtak, 24. augusta, zahtjev za održavanje skupa u petak, 1. septembra, ispred zgrade Tužilaštva BiH zbog optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Tužilaštvo BiH podiglo je 11. augusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Christiana Schmidta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije