Škrijelj o novoj ministrici obrazovanja: Na dobrim temeljima se prave dobre kuće

3
I. S.
Škrijelj o novoj ministrici obrazovanja: Na dobrim temeljima se prave dobre kuće
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Rifat Škrijelj

U Sarajevu se danas održava promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Tim povodom, rektor UNSA Rifat Škrijelj komentarisao je, između ostalog, današnju hitnu sjednicu Skupštine KS, novi budžet koji bi se trebao izdvajati za nauku u ovom kantonu, kao i novu ministricu.

Podsjetimo da je već najavljeno da će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS biti podijeljeno na dva segmenta zbog velikog obima posla.

"Od osnivanja Kantona, nakon Dejtona, kada je na prvim izborima uspostavljena kantonalna vlast, do sada nismo imali posebno obrazovanje Ministarstva nauke, obrazovanja i mladih. Raduje me ta činjenica u kojoj će se buduća ministrica moći daleko više posvetiti UNSA i drugim univerzitetima. Najavljeno je da će biti uvećan iznos za nauku do jedan posto budžeta KS i to bi u BiH bilo najznačajnije izdvajanje za nauku. Ja sam kao rektor UNSA ohrabren tim najavama i želim da krenemo u nekom boljem pravcu, nego što smo do sada išli", poručio je Škrijelj.

Kada je riječ o novoj ministrici obrazovanja, rektor je rekao:

"To će biti prva ministrica obrazovanja, nauke, visokog obrazovanja i mladih u KS-u i mora se startati dobro jer na dobrim temeljima se prave dobre kuće".

Podsjećamo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS će biti podjeljeno na sferu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, dok će drugo biti za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Kada je riječ o novoj ministrici, u javnosti se govori o nekoliko imena.

Prvu kandidatkinju je nedavno najavio nezavisni zastupnik u Skupštini KS-a Damir Marjanović.

Radi se o Meliki Husić-Mehmedović, redovnoj profesorici na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Dženisa Buljugić, profesorica biologije je također jedna od kandidatkinja.

Kao potencijalne kandidatkinje spominju se Inga Biščević, direktorica Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Sarajevu, te Aida Ožegović, nastavnica u Osnovnoj školi Grbavica II i Naida Hota-Muminović, direktorica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije