Skandalozan istup lokalnog zvaničnika iz Jajca: Bošnjaci nam žele uzeti sve!

Radiosarajevo.ba
Skandalozan istup lokalnog zvaničnika iz Jajca: Bošnjaci nam žele uzeti sve!
Foto: Faruk Vele / ivo Šimunović

Zabrinjavajuća nacionalistička retorika u javnom prostoru sve je ozbiljniji problem Bosne i Hercegovine, prijeteći da ozbiljno udari na temelje njezine stabilnosti.

Piše: Faruk Vele

Opasne poruke

Trend podjela po nacionalnom ključu, kako je još ranije upozoreno, koji je nakon agresije prisutan u svim sferama bh. društva, od škola, do javnih poduzeća i ustanova, u Jajcu nije zaobišao ni nacionalne spomenike.

Poruke koje javnosti šalju najviši predstavnici vlasti u državi, uključujući i pojedine članove Predsjedništva BiH, očito se prelijevaju i na lokalne, pa i vjerske zajednice.

Jedan takav pristup, s vrlo zabrinjavajućim porukama, iznio je ovih dana predsjedavajući Općinskog vijeća Jajca Ivo Šimunović, tvrdeći da „Bošnjaci žele uzeti sve od Hrvata: crkvu, povijest i pravo na život u Bosni“.

Da sve bude dramatičnije, takve ocjene iznio je u Katoličkom tjdeniku, odnosno njihovom portalu Nedjelja.ba, koji je simbolično pokrenuo sam kardinal Vinko Puljić, a pokazao je nastojanja da u cijeli slučaj umiješa i Vatikan.

Katolički tjednik je katolička tjedna novina koja izlazi u Sarajevu, a u vlasništvu je Vrhbosanske nadbiskupije. Ipak, iako je u vlasništvu Nadbiskupije, nije službeno glasilo Crkve u Bosni i Hercegovini.

No, kako navode na svojoj stranici, „u mnogomu odražava stavove Crkve“.

Problem zbog kojeg je Šimunović istupio u javnosti jeste srednjovjekovna Crkva Svete Marije sa zvonikom sv. Luke, koja je početkom 16. stoljeća adaptirana u džamiju, a „čija revitalizacija je godinama na čekanju zbog ideoloških sporova predstavnika lokalnih nacionalnih politika i vjerskih zajednica“.

Ostaci srednjovjekovne Crkve Sv. Marije, koja je u vrijeme Osmanskog carstva pretvorena u džamiju, nalaze se unutar povijesne jezgre Jajca. Ta građevina jedan je od 30 nacionalnih spomenika u Jajcu, i, jedna od najbitnijih građevina za taj grad i njegove posjetitelje. U Jajcu su stanovišta da bi to trebalo biti mjesto susreta svih naroda, jer ti spomenici pripadaju svima.

„Neosporna je činjenica da je to bila krunidbena crkva posljednjeg bosanskog kralja i kao takva pripada svim građanima BiH, te je nešto čime bi se mi iz Jajca morali ponositi. Osim toga, ovaj spomenik je kandidat sa listu UNESCO-a, čime bi trebao postati svjetska baština", kazala je ranije za Radio Slobodna Europa Aida Zulum Klapuh iz turističke agencije koja djeluje u Jajcu.

Međutim, Šimunović je govoreći o, kako je rekao, „slučaju“crkve Sv. Marije, koji se “onda odražava i na sve ostalo, međunacionalne, međuvjerske odnose Hrvata i Bošnjaka osobito“, iznio gotovo šovinističke tvrdnje, kvalificirajući cijeli jedan narod: 

„Politička situacija je neizvjesna... Što god dogovorimo, podložno je promjenama jer kod njih nije grijeh slagati ako im je u korist“, rekao je Šimunović. Nadalje, tvrdi da se osvajač otišao, misleći na Osmansko carstvo, ali da se „s osvajačem se identificira Islamska zajednica“.

Šimunović ističe kako je Crkva Sv. Marije temelj državnosti BiH, krunidbena, oprosna, zavjetna i najstarija crkva na ovim prostorima.

„Silom oteta 1527. i pretvorena u džamiju te korištena do 1832, do požara u kojem je izgorjela, kao i minaret na zvoniku Sv. Luke. Gotovo 200 godina ne služi nikome. Ako je pravo prvenstva, nužno je naglasiti kako ju je izgradila katolička zajednica i kako je od franjevaca oteta. Međutim, i danas postoji institucija koja na crkvu polaže pravo. Treba ju dogovorno vratiti“, pojasnio je Šimunović.

Međutim, on je čak skandalizirao to što su „neki vjerski vođe IZ-a molili na grobovima kršćana“.

Njima ništa nije sveto

Do sada, dodaje, takav slučaj nije zabilježen.

„U Jajcu se može naći puno apsurda, ovaj primjer je doista poseban i pokazuje da Islamska vjerska zajednica ovdje ne preže ni od čega, njima ne znači ništa ono što je nama sveto“, skandalozne su poruke čelnika Općinskog vijeća Jajce.

Želeći problem internacionalizirati, Šimunović je, kako tvrdi, razgovarao i s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i kaže kako je mons. Luigi Pezzuto iznenađen tim primjerom i „želi učestvovati u rješavanju tog problema, i stoji im na raspolaganju“.

Nadalje, naglasio je i kako je Jajce grad-slučaj kad bošnjački mediji to žele.

„Mi smo navikli na razne događaje, ništa nas ne može iznenaditi. Ne bojimo se života u budućnosti, od svojega rada živimo i, uz Božju pomoć, vjerujemo u bolje sutra u Jajcu“, rekao je Šimunović, donosi Nedjelja.ba.

On tvrdi da u obranu Jajca svoj život ugradili brojni Hrvati, te da Bošnjaci to nisu.

„Hrvati u Jajcu nisu mogli zamisliti da su njihovi prijeratni susjedi takvi. Susjedi su bili uvažavani i poštivani. Međutim, treba imati u vidu da je više Bošnjaka poginulo u napadima na Vitez i Žepče, nego u obrani Jajca. Zapravo, u oslobađanju nisu ni sudjelovali. Hrvatske stranke u Jajcu na prošlim lokalnim izborima su pokazale jedinstvo, nadam se da će biti još izraženije u idućem razdoblju“, rekao je Šimunović.

Slične poruke u kojima se iznose kvalifikacije cijele jednog naroda i njihove vjerske zajednice zlokobno odjekuju bosanskohercegovačkom javnošću, upozoravajući kako su ne tako davno vrlo slične ocjene bile uvod u neke od najtežih godina u historiji naše zajedničke domovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije