Sjednica Zastupničkog doma nastavljena raspravom o putovanjima ministra Crnadka

Fena
Sjednica Zastupničkog doma nastavljena raspravom o putovanjima ministra Crnadka
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas sjednicu prekinutu prije nešto više od mjesec dana, raspravom o Informaciji o putovanjima ministra vanjskih poslova BiH i njihovoj opravdanosti.

Tačnije, na prijedlog zastupnika Damira Arnauta zastupnici raspravljaju o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra Igora Crnadka, te koliko su svi ti troškovi bili korisni za građane BiH.

Arnaut je kazao da je ministar vanjskih poslova u toku svog mandata imao 140 putovanja, napominjući da su to zvanični podaci pribavljeni sa web stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Po njegovim riječima, u 2017. godini, za 10 mjeseci, ministar vanjskih poslova bio je na 44 različita putovanja, a u 2016. godini je za 12 mjeseci imao 60 pojedinačnih putovanja i u 2015. godini, za devet mjeseci, 37 putovanja.

Arnaut je naveo da od 140 putovanja, na zvanična posjete otpada smo 13, a i unutar tih 13 samo su četiri zvanične posjete zemljama EU, dok je devet zvaničnih posjeta van EU zemljama poput Azerbejdžana, Kube, Islamske Republike Iran, Brazila...

"Što se tiče posjeta koje su na web stranici Ministarstva opisane kao službene ili bilateralne, samo je 19 od tih 140, a od tih 19 samo osam u zemlje EU - kazao je Arnaut i dodao da 108 posjeta otpada na prisustvovanje multilateralnim sastancima ili samitima, forumima, seminarima, predavanjima...", naveo je Arnaut.

Klub SBB-a BiH je u vezi s ovom informacijom dostavio i dva prijedloga zaključka. Prvi je da Zastupnički dom zatraži da ministar vanjskih poslova u idućih 30 dana dostavi detaljan izvještaj o svim putovanjima van BiH tokom njegovog mandata, uključujući destinacije, broj dana provedenih na službenom putovanju, svrhu putovanja i ostvarene kontakte, broj članova delegacije, ukupne troškove za svako službeno putovanje, rezultate i naknadne aktivnosti.

Drugi prijedlog zaključka je da Zastupnički dom traži da Kolegij tog doma samoinicijativno ili u saradnji sa Kolegijem Doma naroda osigura prisustvo članova Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova BiH na tematskoj sjednici pod nazivom "vanjskopolitički pravci i ciljevi BiH i uticaj geopolitičkih tokova na BiH“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije