Penzioneri nakon sastanka s Novalićem: Zakon do Nove godine ili masovni protesti

Fena
Penzioneri nakon sastanka s Novalićem: Zakon do Nove godine ili masovni protesti

Delegacija Vlade Federacije BiH i predstavnici Saveza udruženja penzionera u FBiH i Saveza kantonalnih udruga umirovljenika Mostar na današnjem sastanaku u Sarajevu, koji je održan zbog novonastale situacije u vezi novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, zaključili su da će buduće penzije biti onolike koliko su zarađene s radnim stažom i uplaćenim doprinosima.

Federalni premijer Fadil Novalić na pres-konferenciji potcrtao je da se radi isključivo o Prijedlogu zakona, koji je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a utvrdila Vlada Federacije BiH.

Na osnovu toga, poručeno je, da Prijedlog zakona o PIO nije ni premijerov, a ni resornog ministra.

"Mi smo do sada imali korektnu, a prije svega konstruktivnu saradnju s penzionerima. Rezultat toga je ovaj zakon o PIO", kazao je Novalić.

Također, jedan od zaključaka sastanka je da "nema nikakvih privilegija za bilo koga".

U tom smislu, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača osvrnuo se na nedavne zahtjeve policajaca, te pojasnio da je nakon analiza utvrđeno da bi penzije policijskih službenika bile manje za 25 do 30 posto.  

Penzioneri_VladaFBiH_Sastanak_RSA.jpg - undefined

"To bi ovu kategoriju dovelo u nekorektan položaj", konstatirao je Drljača, dodajući da će o tome konačnu odluku donijeti Vlada većinom glasova, kao i o još 100 amandmana, koji su dostavljeni na predloženi tekst zakona o PIO.

Važno je, poručio je Drljača, da zakon bude provodiv i pravičan, što se i duguje penzionerima.

"Vlada i penzioneri su i dalje opredijeljeni da traže zajednička rješenja kako bi se stvorila prohodnost u Parlamentu FBiH. Također, dogovoreno je da se održi sastanak u Parlamentu FBiH gdje bi prisustvovali predstavnici našeg Saveza i Saveza županijskih udruga. Tom prilikom izložili bi sve ono zašto se zalažemo, jer su naši zahtjevi koje smo postavili minimalni, opravdani i ugrađeni u Prijedlog zakona o PIO, a mi ispod toga ne možemo ići", kazao je predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić.

Ukoliko se novi zakon ne usvoji do Nove godine naglasio je da će penzioneri izaći na masovne proteste navodeći da će Štab za proteste biti u stalnom zasjedanju do Nove godine.

Ovom prilikom, predsjednik Saveza kantonalnih udruga umirovljenika Mostar Ivan Kožul ukazao je da je važeći Zakon o PIO iz 1998. godine i da je prevaziđen, zbog čega su penzioneri tražili izradu novog zakonskog rješenja.

"Sada kada je izrađen Prijedlog zakona o PIO te kada smo uspjeli usuglasiti mnoge zahtjeve s Vladom ispriječio nam se netko koga smo mi izabrali, kome smo dali povjerenje da nas pravilno zastupa i da cijeni naše napore koje smo uložili da popravimo status umirovljenika", istakao je Kožul.

Podsjećamo, u Prijedlogu zakona o PIO, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007.

Novi zakon će, po mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u mirovinama umirovljenika koji su ušli u mirovinski sustav do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine mirovina za umirovljenike koji su otišli u mirovinu po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije