Radončić: SBB će podržati Zakon o akcizama jer je postao transparentan

E. H.
Radončić: SBB će podržati Zakon o akcizama jer je postao transparentan
Lider Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) Fahrudin Radončić izjavio je danas da će zastupnici ove stranke u državnom parlamentu podržati usvajanje Zakona o akcizama, iako je SBB postao konstruktivna opozicija na svim nivoima u BiH.

"Upravo sada sam imao kolegij gdje smo više od dva sata razmatrali novi prijedlog Vijeća ministara u vezi s akcizama, odnosno putarinama ili cestarinama. SBB je već mjesecima vrlo uporno insistirao da će se naše ruke podići kada Vijeće ministara da prijedlog zakona koji će garantirati potpunu transparentnost utroška sredstava i to da sva sredstva obezbijeđena na ovaj način biti utrošena za izgradnju autocesta i cesta BiH. Ne znam zašto je gospodin Zvizdić toliko odugovlačio s ovim prijedlogom zakona, ali sada smo dobili takav transparentan zakon, zbog čega ćemo ga i podržati, a mi ćemo tražiti na nivou parlamenta tražiti da se napravi posebna komisija koja će kontrolirati utrošak ovih sredstava", istaknuo je Radončić.

On se posebno zahvalio predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i kazao kako su oni vrlo zainteresirani za svaki mogući vid napretka BiH, zbog čega su pomagali i pri izradi novog prijedloga Zakona o akcizama.

"Ja se nadam da ćemo mi imati parlamentarnu većinu koja će usvojiti Zakon o akcizama", zaključio je Radončić govoreći u vezi sa usvajanjem Zakona o akcizama.

Na pitanja novinara o tome kakav je status SBB-a trenutno u odnosu na vlast, lider SBB-a je odgovorio da je ova stranka postala konstruktivna opozicija nakon što je najavljen prekid koalicije s SDA.

"Vi znate da gospodin Izetbegović već odavno insistira da SBB napusti vlast. Konkretno, u prethodnih nekoliko dana naša dva ministra u Krajini su napustili vlast. Mi više zaista ne znamo šta se dešava u SDA, a SBB je konstruktivna opozicija na svim nivoima i tako ćemo se ponašati. Naši ministri će napustiti sve svoje funkcije, a ja očekujem informaciju od gospodina Čovića koji će mi reći da li su SDA i HDZ BiH našli novu parlamentarnu većinu", poručio je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije