Sjednica VSTV zakazana za danas: U fokusu je rad na novom Poslovniku regulatornog tijela

0
FENA
Sjednica VSTV zakazana za danas: U fokusu je rad na novom Poslovniku regulatornog tijela
Foto: Arhiv / VSTV BiH

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) će na sjednici zakazanoj za 12. i 13. april, između ostalog, razmatrati Godišnji izvještaj VSTV-a BiH za 2022. godinu, kao i Godišnji izvještaj Ureda disciplinskog tužitelja (UDT), te Odluku o izradi Srednjoročnog plana rada VSTV-a BiH za period 2024 – 2026. godine.

U fokusu sjednice su rad na novom Poslovniku VSTV-a BiH, odnosno prijedlozi Stalne komisije za legislativu u vezi sa poglavljem koje reguliše disciplinski postupak i udaljenje od vršenja dužnosti, kao i zauzimanje stava u vezi sa potrebom izmjene pravila propisanih u članu 4. Poslovnika VSTV-a BiH ili zadržavanja propisanih procedura.

Na dnevnom redu je i izbor člana VSTV-a koji će vršiti strateški nadzor nad Projektom "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH", potvrđeno je Feni u tom regulatornom tijelu.

Velike poplave i klizišta u Njemačkoj. Evakuiraju se ljudi, nestalo i struje, pogledajte prizore

Velike poplave i klizišta u Njemačkoj. Evakuiraju se ljudi, nestalo i struje, pogledajte prizore

Članovi Vijeća će se, kako se očekuje, očitovati o izvještajima o radu stalnih komisija VSTV-a BiH i to - Stalne komisije za legislativu, Stalne komisije za efikasnost i kvalitet tužiteljstava, Stalne komisije za etiku, integritet i odgovornost sudija i tužitelja, Stalne komisije za edukaciju i sudsku dokumentaciju i Stalne komisije za provođenje testnih procedura, strukturiranog razgovora i unapređenje postupka imenovanja, te Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova.

Prijedlog zaključaka u odnosu na prezentirane izvještaje glavnih tužtelja - Tužiteljstva BiH, Republičkog javnog tužiteljstva RS, Federalnog tužiteljstva Federacije BiH i Tužiteljstva Brčko distrikta BiH o procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala, također, je na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja, a o čemu će izvijestiti predstavnik Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u tužiteljstvima.

Danas će se opet okupiti: U Višegradu i dalje obilježavaju "dan ruskih dobrovoljaca"

Danas će se opet okupiti: U Višegradu i dalje obilježavaju "dan ruskih dobrovoljaca"

Također, planirano je da se na sjednici razmotri - Ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužiteljstvima za 2022. godinu i u tom kontekstu - Rješavanje prigovora nositelja pravosudnih funkcija na ocjenu rada

Članovi VSTV-a će se, istovremeno, očitovati o Statističkom izvještaju o radu tužiteljstava za 2022. godinu, shodno zaključku sa sjednice Vijeća, održane 2. i 3. marta, te o dodatnoj analizi prezentiranih parametara, posebno povećanja broja neriješenih predmeta, uključujući i izvještaj za VSTVBiH o donesenim zaključcima.

Dodik i Cvijanović ponovo poslali skandalozne poruke iz Banje Luke: Ne NATO-u, da Lavrovu

Dodik i Cvijanović ponovo poslali skandalozne poruke iz Banje Luke: Ne NATO-u, da Lavrovu

Bit će riječi i o statističkim podacima o radu tužiteljstava koji se ne prikazuju u godišnjem izvještaju VSTVBiH - podaci o KTA (neodredivo krivično djelo ili počinitelj, a ukazuje na protupravnu radnju) i KTN (konkretno krivično djelo s nepoznatim počiniteljem) predmetima za 2022. godinu.

VSTVBiH će razmatrati i statističke podatke o radu tužiteljstava koji se ne prikazuju u godišnjem izvještaju VSTVBiH, a radi se o podacima o predmetima u vezi sa oduzimanjem protupravno stečene imovinske koristi u 2022. godini.

Kako je uobičajeno, na sjednici tog regulatornog tijela bit će donesen i određen broj odluka o imenovanjima te produženju mandata nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije