Podaci VSTV: U pravosudnim institucijama u BiH od ukupno 1.358 pozicija žene popunjavaju 831

1
Fena
Podaci VSTV: U pravosudnim institucijama u BiH od ukupno 1.358 pozicija žene popunjavaju 831
FOTO: Pixabay / Sudnica / Ilustracija

Iako je u javnosti prisutno uvjerenje da su žene manje zastupljene u svim oblastima djelovanja u Bosni i Hercegovini, pokazatelji u vezi sa spolnom strukturom nositelja funkcija u bh. pravosuđu svjedoče o tome da ima izuzetaka, te da su upravo u sektoru pravde žene znatno zastupljenije.

To zorno pokazuju raspoloživi podaci, prema kojima od ukupno 1.358 popunjenih pozicija u sklopu pravosudnih institucija u BiH, žene popunjavaju 831, a muškarci 527 pozicija.

Podaci su to Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) proslijeđeni Feni u odgovoru na upit o rodnoj zastupljenosti/ravnopravnosti unutar pravosudnih institucija, a u povodu Međunarodnog dana sutkinja, koji se obilježava 10. marta.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Prema tim podacima, žene su zastupljenije u gotovo svim pravosudnim institucijama u BiH, o čemu, između ostalog, svjedoče statistički pokazatelji, prema kojima u Sudu Bosne i Hercegovne radi 25 sutkinja u odnosu na 21-og kolegu sudiju.

Istovremeno, u Vrhovnom sudu FBiH taj omjer je 32 u odnosu na 13 u korist ženske populacije, dok je u Vrhovnom sudu RS omjer 17 sutkinja na prema šest kolega sudija.

Na pozicijama u kantonalnim sudovima angažirano je 110 sutkinja i 38 sudija, a u okružnim sudovima omjer je 46 na prema 24 u korist kolegica sutkinja.

Slični trendovi su prisutni i u općinskim sudovima u kojima pozicije popunjavaju 253 sutkinje u odnosu na 157 sudija, dok je u osnovnim sudovima zaposleno 126 sutkinja i 67 sudija.

U kontekstu napora na planu jačanja rodne ravnopravnosti značajano je napomenuti da je AIRE centar iz Londona, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK), osnovao Mrežu sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti u zemljama zapadnog Balkana (Gender Champions in Judiciary Network).

Radi se o mreži koja okuplja eminentne sutkinje i sudije iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, koji su, između ostalog, angažirani na poboljšanju profesionalnog i osobnog razvoja sutkinja u regiji.

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 28. aprila 2021. godine usvojila Rezoluciju 75/274 kojom je proglasila 10. mart - Međunarodnim danom sutkinja, a u cilju promocije pune i ravnopravne zastupljenosti žena u pravosuđu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije