Dodik i Cvijanović ponovo poslali skandalozne poruke iz Banje Luke: Ne NATO-u, da Lavrovu

12
Radiosarajevo.ba
Dodik i Cvijanović ponovo poslali skandalozne poruke iz Banje Luke: Ne NATO-u, da Lavrovu
Foto: Twitter / Dodik i Cvijanović danas na konferenciji

Predsjednik RS-a - manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini - Milorad Dodik najavio je u utorak da će svim dužnosnicima iz reda bosanskih Srba zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu saradnju.

Na (skandaloznoj) press konferenciji u Banjoj Luci koju je održao zajedno s bliskom saradnicom, predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati spriječiti pridruživanje BiH članstvu u NATO-u.

Kao dokaz te odlučnosti, poručio je, poslužit će nalog dužnosnicima koje kontrolira da više ni na kojem nivou ne kontaktiraju s predstavnicima Alijanse: "To se odnosi na članove Vijeća ministara BiH, ministre u vladi RS i na srpske članove Komisije BiH za saradnju s NATO-om."

Krah Međunarodnog aerodroma Tuzla: Zabilježen drastičan pad broja putnika

Krah Međunarodnog aerodroma Tuzla: Zabilježen drastičan pad broja putnika

Dodik je (pr)ocijenio da se ponovo pokušava uspostaviti stereotip da je RS kriva za sve i dodao da se i dalje zalaže da stranci ne učestvuju u donošenju odluka.

Tiho nametanje pravila stranaca je "na štetu Srba, a u želji da Bosnom i Hercegovinom upravljaju strani centri moći", stav je Milorada Dodika.

"Mi tome kažemo ne i ne", dodao je on navodeći također da je RS unio državni kapacitet u dejtonsku Bosnu i Hercegovinu te učestvovao u bazičnim dogovorima što su ishodili jasnom pozicijom RS-a u takvoj BiH i konstitutivnosti srpskog naroda.

Komšić: Opasno se nadati da će stranci zaustaviti Dodika!

Komšić: Opasno se nadati da će stranci zaustaviti Dodika!

"Ako ne možemo da očuvamo konstitutivnost Srba, borićemo se da RS reguliše svoj status", - rekao je između ostalog predsjednik RS-a optužujući zvanično Sarajevo i pojedine strane centre moći Zapada za "antisrpski uticaj".

Cvijanović će, pak, vetom u Predsjedništvu spriječiti održavanje bilo kakvih vojnih vježbi na teritoriju BiH?!

"Ta će odluka biti na snazi sve dok traje rat u Ukrajini, a RS će uz to spriječiti svaki pokušaj uvođenja sankcija Rusiji na čemu inzistira Europska unija", kazao je Dodik.

Dragan Bursać: Dok Dodik prijeti ratom, svi ostali se češljaju!

Dragan Bursać: Dok Dodik prijeti ratom, svi ostali se češljaju!

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je i da bi rado ugostio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Banjoj Luci i to što prije: "Vjerujem da će (Lavrov) doći i ovdje."

Konferenciju je iskoristio da bi prognozirao i raspad Europske unije te za još jedan verbalni napad na ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja za kojega je kazao da vodi "smrdljivu politiku".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije