Sjećanje na 102 prijedorska pupoljka: Danas bi bili doktori, sportisti...

Hajrija Avdić
Sjećanje na 102 prijedorska pupoljka: Danas bi bili doktori, sportisti...
Školsko zvono dvaput je zvonilo danas nešto iza 12 sati ispred sarajevske Katedrale.

Stotinu i dvoje djece u klupama. Jedno po jedno učiteljica je prozivala. Uz vezivanje bijele trake su odlazili.

Učiteljica je pročitala 102 imena. Ostale su prazne klupe, a čuli su se samo uzdasi okupljenih Sarajlija. Zavezanih bijelih traka oko ruke, građani Sarajeva odali su počast, sjetili se žrtava Prijedora. 

Najmlađi je bio Softić Velid, dvomjesečna beba.

U ovom perfromansu učestovali su učenici sarajevske Osnovne škole Fatima Gunić. Oni su poslali jasnu poruku gradu, ali najviše državi: Da se nikada ne ponovi!

Djeca, istih generacija kao poginule mladosti, sjetila su se Prijedorčana. "U Prijedoru je počinjen genocid", pisalo je iznad malenih glava.

"Ubijeni su samo zato što su obilježneni bijelom trakom jer su bili nesrbi. Ne želimo da više ikad ispred imena stoje brojevi", poručio je Nihad Alečković, organizator iz AntiDejton pokreta.

"Zašto Fatima Gunić? Ona je bila iz Prijedora. Učila je djecu samo lijepom. Stotinu i dva pupoljka prijedorska danas bi bili doktori, sportisti... nisu im dozvolili", poručio je direktor Osnovne škole Fatima Gunić.

"Učimo djecu da ne budu ponavljači, da današnja djeca ne dožive što su djeca BiH, širite ljubav", poručio je. 

Čas se završio, klupe su prazne, baš kao u Prijedoru te godine...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije