Brojne Sarajlije se 'obilježile' bijelom trakom

Fena
Brojne Sarajlije se 'obilježile' bijelom trakom
Akcija "Zajedno protiv fašizma!“ danas je upriličena na Trgu djece Sarajeva povodom obilježavanja Dana bijelih traka.

Građanima Sarajeva dijele se bijele trake kako bi simbolično podsjetili na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke.

"Ovo je bio jedan od najočitiji primjera fašističkog režima provedenog od policijskih, vojnih i paravojnih struktura u Prijedoru", saopćili su organizatori.

U sklopu akcije na Trgu djece Sarajeva postavljena je tabla na koju će građani upisivati svoje poruke, a po završetku akcije tabla će biti darovana nekom od muzeja u Sarajevu na trajno čuvanje.

Akciju podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992. – 1995. godine zajednički organiziraju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Simbolika bijelih traka dolazi od 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto  Bošnjaka i bosanskih Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije