Dan bijelih traka, dan sjećanja na 'obilježene'

Radiosarajevo.ba
Dan bijelih traka, dan sjećanja na 'obilježene'
Dan sjećanja na "obilježene" građanke i građane Prijedora koji su ubijeni kao žrtve etničkog čišćenja obilježava se na današnji dan, 31. maja.

Dan bijelih traka pokrenut je u Prijedoru, a za cilj ima borbu za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale tamo gdje im se to zabranjuje, na osnovu etničke pripadnosti. 

Na ovaj dan, pozivaju se građani da u znak solidarnosti sa svima onima koji su zbog svog imena ili etničkog porijekla bili proganjani, protjerani, zatvarani ili ubijeni, stave bijelu traku oko ruke. 

Iz godine u godinu, ovaj dan ima sve više pristalica. Obilježava se i u gradovima izvan BiH, a protekle godine vijesti o tome stizale su iz Švedske, Švicarske, Hrvatske i Srbije. U aprilu ove godine Inicijativa Jer me se tiče dobila je natradu fondacije Farah Tahirbegović.

Inicijatori Dana bijelih traka - dobitnici nagrade Fondacije Farah Tahirbegović 2016

Podsjećanja radi, simbolika bijelih traka dolazi od 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto  Bošnjaka i bosanskih Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije