Sivro: Pravi se nova fotelja koja će građane koštati 3.000 KM mjesečno

Radiosarajevo.ba
Sivro: Pravi se nova fotelja koja će građane koštati 3.000 KM mjesečno
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S press konferencije Sindikata osnovnog obrazovanja KS

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" se, na osnovu saglasnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, provodi procedura izbora pomoćnika direktora, dakle otvara se novo radno mjesto koje znači još jednu fotelju u sektoru obrazovanja.

Istakao je ovo na press konferenciji Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, koji je ovo nazvao aferom "pomoćnik direktora COVID-19".

"Protekla dva mjeseca obilježena su borbom građana protiv pandemije. Sada možemo biti zabrinuti zbog ekonomske krize, a vlast ne poduzima adekvatne mjere već nas skoro svakodnevno časte raznim aferama. Ova se godina može proglasiti godinom afera", kazao je Sivro.

Nazvao je nevjerovatnim i sramotnim da u teškom periodu za radnike u KS, kojih je bez posla u Kantonu Sarajevo ostalo više od 5.000, Ministarstvo obrazovanja daje saglasnost za još jednu fotelju koja će građane koštati još 3.000 KM mjesečno.

Naglasio je da se konkurs za pomoćnika direktora zatvara 16. maja, te da je "Vladimir Nazor" ustanova sa 100 učenika, vrlo je bitna za sve, a posebno djecu s poteškoćama, a ima samo jednu medicinsku sestru i jednog logopeda, nema fizioterapeuta, psihologa, muzikoterapeuta...ali će imati pomoćnika direktora koji do sada nije ni bio potreban.

"Je li to uhljebljenje, prijeka potreba ili sramota, neka sud donese javnost", rekao je Sivro.

U pismu koje je sindikat uputio ministru Anisu Kriviću navode da umjesto novih fotelja žele podjelu odjeljenja, te traže da stavi van snage saglasnost za ovo zaposlenje. Pitaju i da li je Vlada KS dala saglasnosti imajući u vidu moratorij na zapošljavanje.

Sivro je kazao da je bolje dijeliti odjeljenja u osnovnim školama koja broje više od 28 učenika, od čega će koristi imati učenici, nego praviti nove fotelje.

Govorio je i o pregovorima s Vladom KS o kolektivnom ugovoru i o tehnološkim viškovima i konkursima u novoj školskoj godini. 

Napomenuo je da kolektivni ugovor prestaje važiti u avgustu, te su prijedlog protokola za vođenje pregovora o novom jučer dostavili Vladi KS.

Kazao je da se tim dokumentom traži oko 5 miliona KM više u odnosu na aktuelni kolektivni ugovor. Traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora ili će u protivnom donijeti odluke o protestima i štrajkovima.

Kada je riječ o tehnološkim viškovima i konkursima, Sivro je rekao da je već sada vidljivo da cjelokupan proces postaje upitan jer u nekoliko osnovnih škola ne funkcionira školski odbor, te je moguće da će konkursi kasniti.

Poručio je da niko od članova Sindikata, kao tehnološki višak, neće ostati bez posla i bit će adekvatno zbrinut u školi u kojoj radi ili u drugoj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije