Sindikati: Doći će do ukidanja toplog obroka, naknada za prijevoz i regres

Fena
Sindikati: Doći će do ukidanja toplog obroka, naknada za prijevoz i regres
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Zgrada SSS BiH

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) smatra neophodnim da se što prije uradi tačna projekcija finansijskih efekata primjene predloženih zakona o porezu na dohodak i o doprinosima, "jer se samo tako može steći realna slika o tome šta ustvari radnike očekuje".

Radi toga, u današnjem saopćenju SSSBiH pozvao je Vladu FBiH kao predlagača spomenutih zakona da ih vrati na dodatno usaglašavanje.

"Naime, prijedlozima zakona će de facto doći do ukidanja toplog obroka, naknada za prijevoz i regres čime će se izvršiti dodatni udar na džepove radnika. S obzirom na to da, ukoliko ne dođe do potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora i granskih kolektivnih ugovora, koji su propisivali obavezu poslodavcima za isplatu spomenutih naknada, više neće postojati zakonska obaveza poslodavaca da isplaćuju naknade i sasvim je opravdano očekivati da će doći do njihovog ukidanja. Ovim će biti naročito pogođen realni sektor, u prvom redu radnici kod privatnih poslodavaca, posebno tamo gdje nema ni sindikata", navode iz  SSSBiH.

Mišljenja su da "ne postoje nikakve garancije da će ove naknade biti transformisane u plaću radnika u istom iznosu (to će praktično ovisiti od dobre volje poslodavca),  tako da je pitanje njihovog poreskog tretmana u ovom slučaju potpuno irelevantno".

"Ako se to desi, a velika vjerovatnoća je da će se desiti, biće to daleko ozbiljniji problem i gubitak za one radnike koji su značajan dio svojih  'plaća' primali kroz topli obrok i prijevoz (u prosjeku 200 KM mjesečno) nego postavljanje praga, odnosno definisanje poreske stope. Time se opravdanje predlagača da se želi postići poreska neutralnost pokazuje kao potpuno nerealno i neargumentovano", saopćeno je SSSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije