Sindikat stao u zaštitu Sivre: Zašto je donesena odluka o zabrani korištenja lifta

Radiosarajevo.ba
Sindikat stao u zaštitu Sivre: Zašto je donesena odluka o zabrani korištenja lifta
Arhiv / Saudin Sivro

Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost u kojem su naveli da su zatečeni informacijom da se ne dozvoljava korištenje lifta učenicima koji imaju potrebu u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje.

Oni tvrde da prema dostupnim informacijama, zabranu korištenja lifta donijela je direktorica JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ovakvo ponašanje direktorice JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo navodi nas na zaključak da ta direktorica nije osposobljena da rukovodi takvom ustanovom, pa čak nije ni socijalno osjetljiva da bude radnik te škole. Poznato je najširoj javnosti da su pomenute dvije škole osnovane s glavnim ciljem da se omogući djeci s poteškoćama u razvoju da ostvare pravo na obrazovanje i osposobljavanje za život i rad.

Ponašanje direktorice je za svaku osudu javnosti i traži djelovanje nadležnih organa da se ovaj problem riješi u najboljem interesu djece.

Sindikat osuđuje ovakvo bahato, necivilizacijsko, neetično i nepedagoško ponašanje direktorice Centra ˝Vladimir Nazor˝ pa se na osnovu postupka može steći dojam da direktorica smatra kako je škola njena privatna svojina, a ne javna ustanova, u kojoj je direktorica dobila mandat da u ime Vlade Kantona Sarajevo rukovodi tom ustanovom. Zahtijevamo od resornog ministra da u saradnji sa školskim odborom direktorica ove ustanove riješi problem u interesu djece i radnika škola.

U osudi ovakvog nepedagoškog i necivilizacijskog postupka koju su iskazali pojedinci i razna udruženja, pridružuje se i Sindikat", naveli su u saopćenju.

Podsjetimo, Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, uputio je pismo članovima sindikata u kojem ih je obavijestio da do daljnjeg neće obavljati poslove u sindikatu.

Naime, kako je naveo u dramatičnom pismu, želi riješiti problem koji ima njegova kćerka Merjem, koja je stopostotni invalid, i u invalidskim kolicima je.

Problem je, dodao je, napravila direktorica JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo i vjerovatno neki njen savjetnik ili pomoćnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije