Saudin Sivro: U prvoj sedmici nastave razmišljat ćemo o onoj trećoj

M. A.
Saudin Sivro: U prvoj sedmici nastave razmišljat ćemo o onoj trećoj
Arhiv / Saudin Sivro

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, prokomentirao je za portal Radiosarajevo.ba odluku Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo da se djeca već lagano počnu vraćati u školske klupe od septembra.

On je podvukao kako su Sindikatu životi i zdravlje prosvjetara i djece u prvom planu te je dodao kako su u zadnjih nekoliko dana imali sastanke s predstavnicima Ministarstva obrazovanja KS i da su čak učestvovali u donošenju nekih rješenja za prve dvije sedmice škole.

"Nastavnici od 1. do 4. razreda će nastavu izvoditi pod maskom, a časovi će trajati 30 minuta. Taj posao je težak i bez maske, a kamoli s maskom. Duple smjene bi se mogle organizirati da angažiramo duple učitelje, ali nemamo dovoljno radne snage. Dakle, imali smo neke naše uvjete koje je Ministarstvo prihvatilo, a čekamo hoće li Ministarstvo i škole obezbijediti i sve ostale uslove, tj. da budu čiste učionice, da se provjetravaju, da se osiguraju dezinfekcijska sredstva i slično", istakao je Sivro. 

On je dodao da će vidjeti na koji način će se nastava odvijati na samom početku te je podvukao da će već u prvoj sedmici razmišljati o onoj trećoj.

"Iako smatraju da neće doći do dodatnog usložnjavanja epidemiološke situacije, to niko ne zna tako da ćemo pratiti situaciju i vidjeti kako dalje. Jutros smo s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo također imali trosatni sastanak i donijeli smo dodatne mjere koje će uskoro biti objavljene. Epidemiolozi će održati i predavanja u školama prosvjetnim radnicima, ali i učenicima kako da se ponašaju u ovoj situaciji", dodao je on.

Sivro ističe i to da je ministar obrazovanja Anis Krivić kazao kako Ministarstvo već ima osigurana sredstva za kupovinu zaštitne opreme i da se nije potrebno brinuti u vezi sa zaštitom zdravlja radnika.

"Ja sam u huji rekao da će Sindikat kupiti maske i rukavice ako Vlada KS nema novca, ali su iz Ministarstva kazali da imaju. Ova nastava će prema našem mišljenju biti izdvoljiva, konsulitran je i Sindikat, a vidjet ćemo kuda će sve ovo ići. Dobro je i da je struka uključena u sve ovo", zaključio je Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije