Dramatično pismo Sivre: Zbog zaključanih vrata škole moja kćerka nije mogla kući

Radiosarajevo.ba
Dramatično pismo Sivre: Zbog zaključanih vrata škole moja kćerka nije mogla kući
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saudin Sivro

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, uputio je pismo članovima sindikata u kojem ih je obavijestio da do daljnjeg neće obavljati poslove u sindikatu.

Naime, kako je naveo u dramatičnom pismu, želi riješiti problem koji ima njegova kćerka Merjem, koja je stopostotni invalid, i u invalidskim kolicima je.

Problem je, dodao je, napravila direktorica JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo i vjerovatno neki njen savjetnik ili pomoćnik.

"Naime, prvog dana ove školske godine, Merjem Sivro, učenica III razreda Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, zbog zaključanih vrata između dvije škole nije mogla da se vrati kući (nenajavljeno joj je onemogućen prolazak kroz JU Centar Vladimir Nazor Sarajevo i spuštanje liftom te škole).

Isto se desilo i danas, trećeg dana u ovoj školskoj godini, kada je direktorica pomenute srednje škole, prema usmenom dogovoru sa direktoricom osnovne škole, zajedno s Merjeminom razrednicom krenula da Merjem provede kroz školu i spusti liftom kako bi je ja preuzeo, dok sam strpljivo čekao na ulici ispred osnovne škole", napisao je Sivro.

Dodao je da je o ovome obavješten ministar obrazovanja KS Anis Krivić, njegova pomoćnica Azra Ivazović, sekretar Ministarstva Abid Fejzić, šefica kriznog štaba KS Aida Pilav, direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS Nihada Čolić...

"Posebno naglašavam da neću potpisati Kolektivni ugovor niti obavljati bilo koje poslove u Sindikatu dok ne riješim problem svoje kćerke Merjem, koja po svim međunarodnim konvencijama kao i zakonima ove zemlje jeste lice koje je zaštićeno i treba imati osiguran nesmetan prolazak u bilo kojoj javnoj ustanovi ili instituciji", kazao je Sivro.

Istakao je da svima koji ga mrze ili imaju nešto protiv mene u bilo kojem smislu i obliku, poručuje da se obrate njemu direktno, "a ne da se svete mom djetetu, koje se, pri tom ne može braniti niti će to moći do kraja svog života".

"I na kraju, obavještavam da ću sutra, u 8.30 sati i u 12.10 sati, kada budem dovodio svoju kćerku u školu i odvodio iz iste, ukoliko joj bude onemogućeno korištenje lifta, kao u prethodna dva slučaja, učiniti ono što moram i/ili trebam, pa makar to značilo da se fizički ili verbalno izborim za prava svog djeteta. O posljedicama uopće ne želim niti ću razmišljati", upozorio je Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije