Saudin Sivro: Sedam dana do početka škole - evo šta se sve mora uraditi

Radiosarajevo.ba
Saudin Sivro: Sedam dana do početka škole - evo šta se sve mora uraditi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saudin Sivro

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, na svom Facebook profilu ponovo je komentirao odluku Ministarstva obrazovanja KS da od 1. septembra krene nova školska godina.

On je u svojoj objavi na ovoj društvenoj mreži kratko napisao "sedam dana do početka - evo šta se sve mora uraditi".

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"1. Sve epidemiološke mjere moraju biti jasno i precizno obznanjene svima do 1. septembra, odnosno u punom kapacitetu i primjenjivane u prve dvije sedmice, u skladu sa preporukama, smjernicama i naredbama nadležnih organa. Ministarstvo do 1. septembra mora izvršiti nadzor i utvrditi da li je u svakoj školi urađeno ono što je propisano.

2. Ministarstvo mora definisati, odnosno izmjeniti i dopuniti pravni okvir za organizaciju rada odgojno-obrazovnih ustanova, uz akcenat na radno-pravni status radnika, a u skladu sa novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom. Direktori škola moraju zaštititi radno-pravni status radnika iz rizičnih skupina i onih koji u zajedničkom domaćinstvu imaju lica iz navedenih skupina. Ministarstvo mora izvršiti nadzor nad primjenom ove aktivnosti u svim školama.

3. Ministarstvo i/ili osnovne škole moraju nabaviti dovoljne količine higijenskih i zaštitnih sredstava i materijala neophodnih za očuvanje zdravlja radnika.

4. Ministarstvo i/ili Prosvjetno-pedagoški zavod moraju uraditi posebne i jasne preporuke i uputstva nastavnicima koji će sadržavati preporuke za organizaciju nastave, prilagođavanje i reduciranje nastavnih sadržaja, modele i oblike realizacije nastave, uz poseban akcenat na učenike s teškoćama.

Saudin Sivro - undefined

Foto: A. K./Radiosarajevo.ba: Saudin Sivro

5. Ministarstvo i/ili Prosvjetno-pedagoški zavod moraju uraditi stručno uputstvo kojim će se precizirati plan rada škole u prve dvije sedmice, a isti podrazumijeva plan rada organa i svih radnika škole, uputstva o postupanju roditelja učenika, precizna uputstva za postupanje svakog radnika i način obavještavanja nadležnih organa u slučajevima pojave simptoma bolesti i zaraze, kao i utvrđivanje mjera prema onima koji ne poštuju preporuke, smjernice, naredbe i uputstva nadležnih organa.

6. Ministarstvo i osnovne škole moraju nastavnicima osigurati sve neophodne uvjete za realizaciju online nastave, bez obzira da li će nastavnik online nastavu realizirati iz škole ili iz svoje kuće.

7. Ministarstvo mora osnovnim školama poslati jasno uputstvo da svi radnici, a ne samo nastavnici koji su iz rizičnih skupina i koji u zajedničkom domaćinstvu imaju lica iz tih skupina, a koji imaju uslove za rad od kuće, trebaju raditi od kuće", napisao je Sivro na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije