Sindikat o tehnološkom višku i konkursima u školstvu u KS

Radiosarajevo.ba
Sindikat o tehnološkom višku i konkursima u školstvu u KS
Arhiv / Saudin Sivro

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo obavještava članstvo o tehnološkom višku i konkursima za školsku 2020/2021. godinu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Ništa neće biti od 300 radnih mjesta na neodređeno, manje od 30 radnika tehnološki višak, preko 1000 konkursa za određeno vrijeme!

Komisija za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo čiji mandat prestaje 1.9.2020. godine još nije počela obrađivati podatke za školsku 2020/2021. godinu, odnosno raditi na procesu zbrinjavanja tehnološkog viška i davanja saglasnosti ministru za raspisivanje konkursa za školsku 2020/2021. godinu ali Sindikat jeste.

SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je u proteklom periodu prema Ministarstvu dva puta uputio zahtjev da se od Vlade pribavi saglasnost za 300 radnih mjesta na neodređeno vrijeme.

Nažalost, od toga neće biti ništa jer jednosnostavno škole nisu iskazale potrebu, odnosno tražile su manje od 70 radnih mjesta na neodređeno vrijeme.

To pokazuju prve analize obrađenih podataka o kadrovskim potrebama za školsku 2020/2021. godinu, koje ovih dana radi Sindikat.

Nadalje, očekuje se preko 1000 upražnjenih radnih pozicija na određeno vrijeme, kao i veliki problem na određenim pozicijama, koje zbog nakaradne reforme obrazovanja, neće moći biti popunjene.

U osnovnim školama se očekuje najmanji broj radnika koji su tehnološki višak i njihov broj ne bi trebao preći brojku od 30.

Kao što smo i prethodno kazati, radno-pravni i ekonomsko-socijalni status radnika koji rade na određeno vrijeme, najvjerojatnije će biti ugrožen jer se očekuje da će objave konkursa za školsku 2020/2021. godinu kasniti, ali zbrinjavanje radnike ipak ne bi trebalo doći u pitanje.

Posljedice kašnjenja konkursa, kojih će biti preko 1000 će, ukoliko se u narednih nekoliko dana stanje ne promijeni, osjetiti i učenici osnovnih škola jer će škole biti prisiljene da prijem radnika od 1.9.2020. godine do okončanja konkursnih procedura vrše u skladu sa Zakonom i Kolektivnim ugovorom, bez konkursa i do 120 dana.

O cjelokupnoj situaciji po ovim pitanjima članstvo će biti obavještavano putem službene internet stranice Sindikata i putem sindikalnih povjerenika, koji su jedini ovlašteni da članovima Sindikata daju neophodne informacije", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije