Sindikat najavio štrajk u januaru: Traže povećanje plata

1
Radiosarajevo.ba
Sindikat najavio štrajk u januaru: Traže povećanje plata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sindikat obrazovanja u KS

Na sastanku Koordinacije sindikata održanog danas 28. decembra donesena je Odluka o organizaciji i realizaciji štrajka upozorenja i generalnog štrajka, nakon što se Vlada Kantona nije izjasnila o povećanju plata i isplaćivanju jednokratne pomoći.

Na sastanku je odlučeno da se zbog nedostatka dobre volje Vlade Kantona Sarajevo, uprava ustanova i preduzeća u djelatnostima zdravstva i komunalne privrede prema 22.000 radnika i Koordinaciji sindikata, koja ih zastupa, nastavi sa sindikalnim aktivnostima.

"Naglašavamo da Vlada Kantona nije odgovorila na naš akt broj: 2100/22 od 26.12.2022. godine, odnosno nije udovoljila zahtjevu Koordinacije sindikata da se svim radnicima u 2023. godinu plate povećaju u netto iznosu od 120,00 KM počev od 01.01.2023. godine", saopćili su iz Sindikata.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Sve dogovoreno: Bit će povećana plata državnim službenicima u FBiH

Sve dogovoreno: Bit će povećana plata državnim službenicima u FBiH

Odluka Koordinacije sindikata o organizaciji i realizaciji Štrajka će biti dostavljena organima sedam sindikata na dalje postupanje.

Potpisnici Odluke o Štrajku – predsjednici sedam sindikata su se obavezali na organima sindikata koje predstavljaju predlože donošenje odluka o Štrajku u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva, u kojima sindikati koji čine Koordinaciju osam sindikata imaju sindikalne podružnice, a u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o štrajku, pravilima o štrajku, kolektivnim ugovorima i drugim pozitivnim propisima kojima su regulisana pitanja organizacije i realizacije Štrajka.

"Štrajk se organizuje i realizira se kao metod sindikalne borbe iz razloga što se njime iskazuje opće nezadovoljstvo odnosom poslodavaca prema radnicima, te s tim ciljem Štrajkom se traži ispunjenje samo jednog zahtjeva: povećanje plata svim radnicima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva u 2023. godini u netto iznosu od 120,00 KM počev od 01.01.2023. godine", navodi se u saopćenju.

Plate bh. funkcionerima bit će uvećane za hiljadu KM?

Plate bh. funkcionerima bit će uvećane za hiljadu KM?

Štrajk upozorenja će početi u ponedjeljak, 23.01.2023. godine u 11:55 sati i trajat će 60 minuta, tj. do 12:55 sati.

Ukoliko se zahtjev iz Odluke o Štrajku ne ispuni do okončanja štrajka upozorenja od 23.01.2023. godine, bit će organizovan i realizovan generalni štrajk, nakon što se za to steknu svi zakonski uvjeti.

Tokom trajanja Štrajka proces rada u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva, u kojima sindikati koji čine Koordinaciju osam sindikata imaju sindikalne podružnice će se odvijati u skladu sa zakonom, odnosno u skladu sa propisima kojim se definiše obavljanje poslova na kojima se rad ne može prekidati za vrijeme Štrajka.

Udruženje poslodavaca i sedam sindikata potpisali kolektivne ugovore: Povećana najniža plata

Udruženje poslodavaca i sedam sindikata potpisali kolektivne ugovore: Povećana najniža plata

Još jednom pozivamo poslodavce da do 31.12.2022. godine isplate jednokratnu novčanu pomoć za sve radnike u iznosu od 1080 KM i da sa ovlaštenim predstavnicima sedam sindikata koji čine Koordinaciju sindikata potpišu akte kojim se garantuje povećanje plata svim radnicima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva u 2023. godini u netto iznosu od 120,00 KM počev od 01.01.2023. godine", saopštili su iz Koordinacije sindikata.

"Imajući u vidu da je Sindikat UNSA odbio potpisati Odluku o Štrajku, obavještavamo javnost i članstvo sindikata da od 28.12.2022. godine Koordinacija sindikata ne djeluje u ime radnika UNSA, te da Sindikat UNSA više nije članica Koordinacije sindikata", zaključili su.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije