SDP: Sramno povećanje plata Predsjedništvu BiH, zastupnicima mora biti ukinuto

0
Fena
SDP: Sramno povećanje plata Predsjedništvu BiH,  zastupnicima mora biti ukinuto
Foto: N.G / Radiosarajevo / Press SDP-a u Sarajevu

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Parlamentu BiH smatraju da je u ovim okolnostima potpuno neprihvatljivo povećanje plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima i zastupnicima, te su glasali protiv i ističu da povećanje plata mora biti ukinuto.

Iz te stranke podsjećaju da SDP podržava povećanje najnižih plata u institucijama BiH - plate vojnika Oružanih snaga, policijskih službenika, namještenika, ali linearna povećanja gdje će najveću korist imati najviše pozicionirani državni funkcioneri je socijalno neosjetljivo, nepotrebno i iritirajuće za javnost koja sa pravom ima negativnu reakciju na jučerašnju odluku većine.

"Našim glasanjem protiv smo poslali poruku protivljenja takvom pristupu i politikama. Pozivamo Vijeće ministara da iznađe način kojim će neutralisati ovu nepravdu i predloži hitno rješenje koje će značiti da povećanje plata onima koji to zaista zaslužuju ne znači i povećanje plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima i poslanicima", ističu iz SDP BiH.

Pozivaju i članove Predsjedništva BiH, kao predlagače budžeta, čijim usvajanjem je zagarantovano povećanje plata državnih funkcionera, da reaguju i iskoriste politički uticaj, te pomognu da se ova nepravda zaustavi.

Pojašnjavaju da pojedinačno odricanje od povećanja plate nekoliko pojedinaca nije rješenje, te da problem treba riješiti sistematski i više nikada ne dozvoliti da se desi da zbog povećanja manjeg od 100 KM onima sa najnižim platama, plata najviših funkcionera poraste nekoliko stotina maraka.

"Ovakav budžet treba potvrditi i Dom naroda, te ima još malo vremena za adekvatnu reakciju i Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, ali i delegata u Domu naroda koji, nadamo se, razumiju šta su njihove kolege u Predstavničkom domu učinili svojom podrškom budžetu", poručuju iz SDP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije