SDP o reviziji presude za genocid: SDA poslala emisare Aleksandru Vučiću da ga "umire"

3
Radiosarajevo.ba
SDP o reviziji presude za genocid: SDA poslala emisare Aleksandru Vučiću da ga "umire"
Foto: Facebook / Vojin Mijatović / Skup SDP BiH u Bosanskoj Gradišci

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je krajnje vrijeme da se u potpunosti rasvijetle sve okolnosti oko neuspjeha revizije presude za genocid u Srebrenici, te uloga ključnih aktera ovog procesa koji su vodili kadrovi SDA.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"U svjetlu novih događanja i informacija koje su izašle na vidjelo, smatramo da je utvrđivanje činjenica i odgovornosti za propast revizije presude od historijske važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Benjamina Karić: Roditeljska kuća dobila uređenu prirodnu oazu iz koje se čuo smijeh i dječiji žamor

Benjamina Karić: Roditeljska kuća dobila uređenu prirodnu oazu iz koje se čuo smijeh i dječiji žamor

Posebno indikativan je podatak da je SDA nagradila pojedince koje je predsjednik ove stranke, Bakir Izetbegović, javno proglasio krivcima za propast nikad obnovljene tužbe protiv Srbije za genocid.

Naime, upravo je Bakir Izetbegović lično za propast tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid direktno optužio svoje savjetnike, zbog davanja netačnih informacija i pogrešnih savjeta. Ti savjetnici nisu politički sankcionirani, nego su naprotiv promovisani na najviše državne funkcije, uključujući pozicije zamjenika državnog ministra i nove savjetničke pozicije.

Također, podatak da je uoči famoznog sastanka u Vijećnici SDA poslala emisare Aleksandru Vučiću da ga "umire" i potvrde da od obnavljanja procesa za genocid nema ništa, posebno je zabrinjavajući. Taj podatak ukazuje na tješnju i iskreniju saradnju SDA sa državnim vrhom Srbije nego sa državnički orijentiranim strankama u Bosni i Hercegovini. Ovi navodi nikada nisu argumentovano demantovani.

Naprotiv, iz istupa g. Vučića i nevjerovatnog objašnjenja g. Izetbegovića da je slao emisare kako bi Vučića uvjerio da se ne radi o tužbi protiv ove nego protiv neke druge Srbije, ove tvrdnje sve više dobijaju na značaju.

Posljednji istup Nevenke Tromp na ovu temu, umjesto politikantskog prepucavanja i diskvalifikacija, zavređuje ozbiljnu analizu i pažnju institucija. Bez prejudiciranja tačnosti navoda, očekujemo da pravosudni organi ispitaju navode gđe Tromp i utvrde da li je bilo svjesnog, namjernog sinhronizovanog blokiranja revizije presude za genocid u Srebrenici od strane svih najviših političkih dužnosnika i tada vladajuće koalicije SDA-SNSD-HDZ.

Ukoliko se tvrdnje pokažu istinitim, svi uključeni trebaju odgovarati za svoje postupke kojim su nanijeli štetu interesima države, te onemogućili žrtvama genocida ostvarenje temeljnog prava na pravdu i reparaciju, barem u mogućoj mjeri".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije