Udruženje poslodavaca i sedam sindikata potpisali kolektivne ugovore: Povećana najniža plata

2
Radiosarajevo.ba
Udruženje poslodavaca i sedam sindikata potpisali kolektivne ugovore: Povećana najniža plata
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine potpisalo je sedam kolektivnih ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika sa sindikatima iz realnog sektora kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje najniže plate sa sadašnje 543 KM na 630 do 775 KM za različite djelatnosti. 

Potpisani su kolektivni ugovorio o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost prerade metala, drvne i papirne industrije, građevinarstva i građevinske industrije, tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće, trgovine te cestovnog prometa u FBiH, a očekuje se i potpisivanje kolektivnog ugovora iz oblasti hemije i nemetala. 

"Osim satnica, kolektivnim ugovorima su, takođe, definisane različite naknade i dodaci na platu za prekovremeni rad, noćni rad, rad na dan sedmičnog odmora, rad u dane praznika itd", naveli su iz UPFBiH.

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Sve dogovoreno: Bit će povećana plata državnim službenicima u FBiH

Sve dogovoreno: Bit će povećana plata državnim službenicima u FBiH

Prema potpisanim kolektivnim ugovorima, navode iz Udruženja, uz osnovnu platu i različite vrste naknada, čak i radnici sa minimalnim platama imat će mjesečna primanja veća od 1.000 KM.

"Svjesni smo da su radnici najugroženija kategorija i da svi moramo zajedno raditi kako bismo brže donosili rješenja u interesu radnika. UPFBiH neće stati na ovim potpisanim ugovorima, već smo pripremili i ponudili vlastima više pravnih rješenja za povećanje plata radnika, koje uz male napore ukoliko se usvoji može biti primjenjeno već u februaru za januarske plate. To rješenje podrazumijeva da većinu sredstava od mogućih povećanja primanja, dobiju radnici, a ne kao što je do sada bio slučaj, da veliki dio bruto primanja radnika, u stvari završi u raznim javnim fondovima i kasama", poručili su iz UPFBiH.

Naglasili su da paralelne i podjednako važne aktivnosti vlasti trebaju biti ukidanje ili smanjenje ogromnog broja parafiskalnih nameta, velikih obaveza za poslodavce po osnovu zdravstvenog i socijalnog osiguranja, što sve skupa jako poskupljuje cijenu rada i domaću privredu čini nekonkurentnom u regionalnom i širem okruženju, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije