Radnici firme iz Doboja prekinuli rad zbog zaostalih plata: "Ne možemo čekati da se neko smiluje"

0
Nezavisne novine
Radnici firme iz Doboja prekinuli rad zbog zaostalih plata: "Ne možemo čekati da se neko smiluje"
Capital.ba / ŠG Doboj

Inflacija koja je pojela njihove zaostale plate, natjerala je radnike Šumskog gazdinstva Doboj da prekinu rad i tako izvrše pritisak na Upravu preduzeća da do kraja mjeseca ispuni njihove zahtjeve.

"Radnici zaista ne mogu čekati da se neko smiluje da im da platu, tako da bukvalno svi smo prinuđeni da budemo ovdje i nadamo se nekom dobrom ishodu. Plate zavise od stručne spreme, realno šumari, čuvari šuma imaju sa toplim obrokom do hiljadu maraka, inžinjeri do 1.300 maraka platu, ali nama je bitno da prvenstveno dobijemo tu neku redovnost plata. Mi i nismo se žalili na visinu plate, već problem je što plate kasne po tri, četiri mjeseca", rekao je Dejan Stojanović, uposlenik ŠG Doboj zaposlen u Šumskoj upravi Modriča.

Radnici su u ponedjeljak primili septembarsku platu, ali nisu odustali od štrajka, pišu Nezavisne.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Osam sindikata u Sarajevu najavilo proteste zbog nezadovoljstva odnosom Vlade

Osam sindikata u Sarajevu najavilo proteste zbog nezadovoljstva odnosom Vlade

"Uslov da se prekine štrajk je isplata plate za deseti mjesec i isplata regresa za ovu godinu", poručila je Ljilja Čobanović, predsjednica Sindikata.

Dragan Banjac, v.d. direktora ŠG Doboj nakon sastanka sa radnicima kazao je da se nada da će se do kraja ove godine naći rješenje za krizu u gazdinstvu, odnosno da će biti isplaćena plata i regres za 2022. godinu.

Dragan Banjac
Banjaluka.net: Dragan Banjac

"U šumarstvu je takav posao gdje je obično zimi uvijek problem sa novcem zbog loših vremenskih uslova koji nama onemogućavaju rad, tako da otprilike uvijek negdje u ovom periodu godine mi upadamo u sličnu krizu, pogotovo šumska gazdinstva koja ne stvore tokom godine i ljepšeg vremena zalihe da mogu, hajde da tako kažem, da prežive zimu", izjavio je Banjac.

Neravnomjerna raspodjela sredstava

Šumsko gazdinstvo Doboj, tvrde radnici je specifično jer pokriva ogromnu teritoriju, deset lokalnih zajednica od Pelagićeva, preko Broda do Doboja, a količina i struktura drvnih sortimenata nije dovoljna da bi se njihovom eksploatacijom namirile obaveze prema 130 radnika.

"Kvalitativna struktura drvne zalihe nam je takva gdje imamo udio preko 85 posto ogrevnog drveta, dakle najjeftinijeg šumskog drvnog sortimenta, i samim tim teško nam je na takav način da možemo obezbijediti u redovnoj proizvodnji količinu i cijenu gdje mi bi mogli bez problema pokrivati tekuće obaveze", kazao je Veselko Pejić, šumarski tehničar.

Pošto Šume RS funkcionišu na način da svako gazdinstvo mora da obezbijedi novac za svoje troškove iz vlastitih sredstava, odnosno prodajom šumskih drvnih sortimenata, ŠG Doboj je godinama u problemu, navode u Sindikatu, posluje negativno, a primanja radnika kasne.

"Mi za 2023. godinu na deset opština imamo etat od 45.000 kubika koje treba da isiječemo dok neka gazdinstva na jednoj opštini imaju po 100.000 i više kubika, znači, prirodno im je tako dato, da imaju, da su bogati šumom, i da imaju odakle i da pokriju svoje troškove", navela je Ljilja Čobanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije