Osam sindikata u Sarajevu najavilo proteste zbog nezadovoljstva odnosom Vlade

0
Fena
Osam sindikata u Sarajevu najavilo proteste zbog nezadovoljstva odnosom Vlade
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S današnje konferencije

Koordinacija osam sindikata javnih službi i kantonalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo danas je najavila proteste pred zgradom Vlade KS za 14. decembar  "zbog nezadovoljstva odnosom Vlade prema radnicima".

Predsjednik Koordinacije Saudin Sivro izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je riječ o radnicima obrazovnih i predškolskih ustanova, zdravstva, kulture, nauke i socijalne zaštite, policije, zavoda, te komunalnih preduzeća koji su nezadovoljni jer Vlada KS ne želi da im poveća plate u 2023.

Dodao je da im nije isplaćena ni jednokratna novčana pomoć zbog inflacije.

Bečarević: 'Ovo je pokušaj rješavanja problema EPBiH jer ne znaju prodati električnu energiju'

Bečarević: 'Ovo je pokušaj rješavanja problema EPBiH jer ne znaju prodati električnu energiju'

S današnje konferencije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: S današnje konferencije

Pojasnio je da oni zastupaju više od 25.000 radnika u javnom sektoru, te da na protestima imaju najavljeno više od 1.000 učesnika.

Na konferenciji je istaknuto da se premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nakon dva mjeseca šutnje jučer oglasio aktom koji po njima potvrđuje da Vlada KS ne poštuje Koordinaciju kao socijalnog partnera.

Zatraženo je da Vlada KS samo pokaže odgovornost prema radnicima koju su pokazale sve druge vlade, te je naglašeno da će sindikati ići do kraja uz mogući generalni štrajk dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije