Osam sindikata u KS nisu prihvatili odluke kantonalne vlade o povećanjima plata i primanjima

6
Radiosarajevo.ba
Osam sindikata u KS nisu prihvatili odluke kantonalne vlade o povećanjima plata i primanjima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sindikat obrazovanja u KS

Koordinacija osam sindikata koji predstavljaju 25.000 radnika u Kantonu Sarajevo ne prihvata odluke Vlade Kantona Sarajevo o povećanju plate za oko 14.000 radnika u iznosu od 5 posto jer se radi o jednostranoj odluci a ne o prijedlogu za dalje pregovore.

To je rečeno iz Koordinacija sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Također ne prihvataju još nekoliko odluka a to su:

Sindikat obrazovanja tvrdi: Zapošljavanje u novoosnovanom institutu bez javnog konkursa

Sindikat obrazovanja tvrdi: Zapošljavanje u novoosnovanom institutu bez javnog konkursa

- ne prihvataju odluku Vlade Kantona Sarajevo prema kojoj se ne želi isplatiti jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1080 KM za sve radnike u Kantonu Sarajevo,
- ostaju pri zahtjevu za isplatu 1080 KM svim radnicima,
- traže da se nastavi pregovarati o povećanju plata svim radnicima u iznosu od 10 do 20%,
- pozivaju Vladu Kantona Sarajevo da se održi još jedan sastanak najkasnije do petka, 23.12.2022. godine kako bi se pregovori okončali uz prisustvo svih resornih ministara.

Iz Sindikata je rečeno kako su danas imali pregovore sa Vladom Kantona Sarajevo na kojima se, na zahtjev Koordinacije, pregovaralo o povećanju plata u 2023. godini, isplati jednokratne pomoći za sve radnike u iznosu od 1080 KM i uvažavanju Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera.

"Na početku pregovora saopštili ste nam da je Vlada Kantona Sarajevo odlučila da kroz budžet Kantona Sarajevo, kroz povećanje osnovice odnosno boda, ne može povećavati plate svim radnicima (oko 25.000 radnika). Naglasili ste da je odluka Vlade da se radnicima u zdravstvu i komunalnoj privredi (oko 9.000 radnika) ne povećava plata na ovim pregovorima već da sindikati trebaju pregovarati u svojim resorima i kroz te odvojene pregovore povećati plate radnicima u zdravstvu i komunalnoj privredi i dodali ste da je Vlada odlučila da plate za oko 14000 radnika poveća kroz povećanje boda na 1,05 u Zakonu o izvršenju budžeta KS za 2023. godine, što znači povećanje plata u iznosu od 5%.

Što se tiče isplate jednokratne novčane pomoći kazali ste da Vlada Kantona Sarajevo nema namjeru da isplati istu. Također ste kazali da ćete Koordinaciji dostaviti zapisnike sa prethodna dva sastanka. Koordinacija osam sindikata se obavezala da će se o odluci Vlade Kantona Sarajevo referisati u toku dana i o istoj upoznati Vladu Kantona Sarajevo što ovom prilikom činimo", stoji u pismu upućenom premijeru Kantona Sarajevu Edinu Forti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije