Saudin Sivro: Sindikat stao u zaštitu nastavnika iz Sarajeva

23
A. S.
Saudin Sivro: Sindikat stao u zaštitu nastavnika iz Sarajeva
Arhiv / Saudin Sivro

Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (SSOOiO, sindikat) FBiH je organizacija koja se zalaže za vladavinu zakona i koja postoji da bi štitila i poboljšavala prava radnika u vrtićima i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo.

Jedan od ciljeva Sindikata je zaštita digniteta radnika i obrazovanja, kao bitnog stuba u društvu.

Porftal Radiosarajevo.ba kontaktirao je predsjednika ovog sindikata, koji je za naš medij dao izjavu i pojasnio cijelu situaciju koja je izazvala veliku pažnju javnosti, ne samo u Sarajevu, već u cijeloj Bosni i Hercegovini i regionu.

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Potresna ispovijest žrtve nastavnika iz Sarajeva: "Nisam bila jedina koju je zlostavljao"

Potresna ispovijest žrtve nastavnika iz Sarajeva: "Nisam bila jedina koju je zlostavljao"

"Oštro osuđujemo sve one koji u javnosti iznose netačne informacije, poluinformacije i tendenciozne izjave usmjerene ka diskreditaciji prosvjetnih radnika. Javnost je ovih dana veoma zainteresovana za slučaj u kojem se na sve načine pokušava izvršiti pritisak na direktora da djeluje protuzakonito po pitanju radno-pravnog statusa nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Javnoj ustanovi Osnovna škola "Grbavica I" Sarajevo, koji već sedam godina na svojoj koži osjeća pasivnost, nemoć i neodgovornost nadležnih institucija.

U ovom slučaju postoje jasne indicije da se radi o lošem pravosudnom sistemu u čiji rad se često petljaju interesni i politički centri moći, da se radi o inertnosti resornog ministarstva koje ne radi svoj posao i ono što je najgore da se mišljenje javnosti, a posebno političara kreira na osnovu bombastičnih medijskih natpisa u čijem sadržaju nedostaju ključne informacije.

Javno osuđivati jednog nastavnika od čijeg su života pojedinci napravili pakao na ovom svijetu a ne znati sve činjenice nije opravdano i zaslužuje osudu Sindikata i svih onih koji znaju o kakvom se nastavniku radi.

Mašić ogorčen odlukom da se pedofil u Sarajevu vratio na posao među djecu: Svi moramo dići svoj glas

Mašić ogorčen odlukom da se pedofil u Sarajevu vratio na posao među djecu: Svi moramo dići svoj glas

Sindikat poziva Vijeće roditelje učenika Javne ustanove Osnovna škola "Grbavica I" Sarajevo da ne donosi ishitrene odluke i da se upozna sa svim činjenicama a direktora navedene škole da radi po zakonu i da ne podlegne eventualnom pritisku roditelja i javnosti. U prethodna dva dana nastavnik je realizirao nastavu na način da nije bilo niti jednog incidenta i gotovo svi učenici su sa radošću dočekali svog nastavnika na časovima tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Sindikat ne želi da komentariše sudske presude u ovom slučaju osim u dijelu da je nastavniku onemogućeno da se žali višim sudskim instancama za koje smatramo da su u potpunosti neovisne od vanjskih utjecaja.

Sindikat poziva nastavnika da se ne pravda i da ne polemiše sa nedobronamjernim pojedincima u javnosti jer će dati povoda da se pomisli da je zaista kriv za sve ono što mu se stavlja na teret. Sindikat će u ovom slučaju biti "Emil Zola" jer smatramo da je nastavnik klasičan primjer bosanskohercegovačkog "Alfreda Drajfusa" iz 1895. godine. Javnost treba znati da ono za što se nastavnik tereti nije slučaj koji se desio ili dešavao u školi u kojoj već deset godina radi. Vrlo je indikativno da se nastavnik, koji je na početku priče za koju se tereti imao 29 godina, u javnosti etiketira kao pedofil.

Evo koliko je nastavnik iz Sarajeva morao platiti za godinu zatvora kako ne bi ležao u ćeliji

Evo koliko je nastavnik iz Sarajeva morao platiti za godinu zatvora kako ne bi ležao u ćeliji

Ne samo da nije pedofil nego se radi o nastavniku koji je omiljen među svojim učenicima, koji je za svoj rad redovno ocjenjivan najvišim ocjenama, koji je bio mentor studentima sa fakulteta, koji se u nastavim, vannastavnim i vanškolskim aktivnostima i radu redovno isticao kao odličan nastavnik i pedagog. Osoba koja daje izjave u javnosti o nastavniku nikada nije bila učenica navedene škole.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Sindikat, ta ista osoba koja poziva na linč nastavnika, nije maloljetnica već je davno napunila 18 godina. Sindikat poziva medije i javnost općenito da se prekine medijski linč na nastavnika. Pozivamo ministricu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo da stane u zaštitu digniteta prosvjetnih radnika i u ovom slučaju poduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti", kazao je Saudin Sivro za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije