BiH: Poslanici izglasali povećanje plata za pet posto radnicima u javnom sektoru

0
Radiosarajevo.ba
BiH: Poslanici izglasali povećanje plata za pet posto radnicima u javnom sektoru
Foto: Ringier / NSRS

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas set zakona o izmjenama zakona o platama kojim će od naredne godine biti povećane plate za pet posto svim zaposlenim u javnom sektoru kojima je plata manja od prosječne koja iznosi 1.211 KM.

Ministrica finansija RS Zora Vidović rekla je u završnoj riječi o usvojenom setu zakona o izmjenama zakona o platama u javnom sektoru, da je RS tokom godine usmjeravao prihode prema stanovništvu da bi bili suzbijeni negativni efekti inflacije.

Ona je istakla da su tokom godine u više navrata povećavane plate, te da se to vršilo i kroz poreske olakšice poslodavcima.

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

"Prosječna plata u Republici Srpskoj u novembru veća je za 20,6 posto u odnosu na novembar 2021.  To je zvanični statistički podatak", istakla je Vidović. Ona je rekla da je Vlada stanovništvu podijelila 625 miliona KM za plate, penzije, socijalna i boračka davanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije