! / Sindikat: Ako se ne zaštite radnici i djeca, moguć je slom obrazovnog sistema

27. 08. 2020. u 13:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH u cilju obezbjeđenja, po zdravlje učenika i radnika, sigurnog početka školske godine i odvijanja nastavnog procesa traži od nadležnih da prilikom donošenja odluka o načinu izvođenja nastave moraju maksimalno poštovati naredbe, preporuke ili odluke nadležnih organa, a koje se odnose na higijensko-epidemiološke mjere za zaštitu od COVID-19.

Iz prethodno navedenih razloga, iz ovog sindikata traže definisanje rizičnih skupina radnika i učenika, tj. jasno propisivanje načina i postupka zaštite rizičnih skupina uključujući i mogućnost rada i učenja od kuće te pravovremeno obezbjeđenje higijenskih i zaštitnih sredstava i opreme kojima bi se ispoštovale propisane epidemiološke mjere i na taj način sačuvalo zdravlje učenika i radnika.

Također, zahtijevaju i utvrđivanje pravnog okvira za rad odgojno-obrazovnih ustanova za vrijeme pandemije s posebnim akcentom na prava i obaveze radnika te donošenje stručnog uputstva kojim će se precizirati plan rada škole - direktora, nastavničkog vijeća i roditelja, ali i donošenje preciznih uputstava za postupanje svakog radnika i način obavještavanja nadležnih organa u slučajevima pojave simptoma bolesti i zaraze, kao i utvrđivanje mjera prema onima koji ne poštuju preporuke, smjernice, naredbe i uputstva nadležnih organa.

Isto tako, navode kako je potrebno dostavljanje peciznih smjernica za postupanje o nošenju maski, održavanju fizičke distance, postupanju učenika i radnika pri dolasku i odlasku iz škole, održavanju higijene, kao i druga pitanja koja su značajna za ostvarivanje potpune i sigurne zdravstvene zaštite učenika i radnika.

Podvlače kako je potrebno obezbjeđenje neophodnih sredstava za rad u slučaju potrebe za izvođenje online nastave uključujući informatičku opremu, mogućnost pristupa internetu u školama i adekvatne platforme sa jasnim upustvima za rad.

Na samom kraju, ističu kako je nužno osigurati pojačan epidemiološki nadzor, a prije početka nastavne godine obavezno izvršiti i sveobuhvatni inspekcijski nadzor u smislu provjere ispunjavanja svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

"Ukoliko se blagovremeno ne ispune gore navedene mjere i ne obezbijede sredstva zaštite ugrozilo bi se zdravlje učenika i radnika, odvijanje nastavnog procesa kao i mogući slom cjelokupnog obrazovnog i zdravstvenog sistema što ni u kom slučaju ne smijemo dozvoliti", poruka je iz Sindikata.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA